Австрия готви затваряне на неваксинираните при скок на болните

Австрия предвижда пълен локдаун за неваксинираните жители при нов скок на заразените с коронавирус. Към тристепенния план на мерките се прибавят още две нови степени, които засягат лицата без ваксина.

При четвърта степен ще важи правилото единствено ваксинираните и оздравелите да имат достъп до заведенията за хранене, хотелите и масовите мероприятия, както и до болниците и домовете за възрастни.

А при крайната пета степен се въвежда пълен локдаун за неваксинираните.

Новите мерки за контрол на коронавируса бяха съобщени снощи от канцлера Александър Шаленберг и здравния министър Волфгант Мюкщайн.

В последното пето ниво на ограничения, всички лица, които не могат да докажат ваксинация или скорошно преболедуване на ковид, няма да могат да напускат жилищата си, освен за пазаруване в хранителен магазин, посещение на лекар или аптека и отиване на работа.

На този етап страната е още в първо ниво на ограничения, което влезе в сила от 15 септември.

Въпреки това има увеличение на хората в интензивните отделения и ако заразата продължи да се разпространява, съвсем скоро може да се премине към следващото, второ ниво. При него в нощните заведения и на събития с повече от 500 човека ще могат да влизат само ваксинирани и излекувани. При тази ситуация вече няма да се приемат безплатните антигенни тестове като „пропуск” за заведения и събития.

Канцлерът Шаленберг изрази надежда, че предвиждането на строги ограничения ще мотивира повече хора да се ваксинират, но заяви, че ваксинацията в страната остава доброволна.

Източник: https://www.dnes.bg/……………


image0 (9K)