Автошествия и призиви за нови блокади на 34-ия ден на протестите

Палатковият лагер в центъра на Варна, както и тези в центъра на София, засега няма да бъдат вдигани

Автошествие блокира движението по главните пътни артерии в Габрово в 34-ия ден от началото на протестите в България. Гражданите на града обявиха, че всеки вторник ще излизат на протест, докато не бъдат изпълнени желанията им за оставка на правителството и оставка на главния прокурор Иван Гешев, съобщи бТВ.

Протестите започнаха на 9 юли, два дни след като лидерът на „Демократична България“ Христо Иванов беше прогонен от гардове на НСО от плажа в близост до имота на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Два дни по-късно президентът Румен Радев потвърди, че охранителите в парка „Росенец“ са от Националната служба за охрана. На следващия ден представители на прокуратурата влязоха в президентството и задържаха двама съветници на държавния глава.

Във вторник в София за пореден ден са блокирани кръстовищата на “Орлов мост”и това пред сградата на Президентството. Какво и в останалите дни, след 18:30 протестиращите започнаха да се събират в близост до Министерския съвет, откъдето се очаква да се отправят на шествие по централните улици на столицата.

В началото на днешните протестите част от техните организатори – проф. Велислав Минеков, адв. Николай Хаджигенов и Арман Бабикян, известни като “Отровното трио“, призоваха към още блокади във всички точки на страната. Те отрекоха появилите се в някои медии публикации, че са призовали за вдигането на двете блокади в София, както и, че не стоят зад идеята за блокиране на сградите на различни институции и министерства. Тримата все пак уточниха, че нямат нищо против това да се случи.

От “Отровното трио” казаха още, че обявените по-рано през деня от премиера Бойко Борисов “взети тежки решения”, са глупости, които само целят да отклонят вниманието. Пред медиите Бабикян, Хаджигенов и Минеков говориха за нарушения, свързани с проекта за ТОЛ системата в България, както и за вдигнатия наскоро запор на част от активите на КТБ, свързани с продажбата на „Виваком“.

По-рано във вторник близо 170 учени от БАН подкрепиха протестите и гражданското неподчинение. В отворено писмо с автор проф. Лъчезар Аврамов учените обявиха, че “правителството застрашава устоите на държавата”, както и че управляващите са “довели България до самото дъно на всички обществени и статистически оценки”.

В петък университетски преподаватели призоваха гражданският натиск срещу правителството и главния прокурор да не бъдат отслабвани.

Във вторник вечер за втори път протестно автошествие се проведе и в Плевен. Участниците в него преминават през централните улици и кварталите на града с искане за оставки на правителството и главния прокурор.

В Бургас пред сградата на общината протестиращи граждани изписаха на земята “Оставка“ и “Мутри вън”.

“Очакваме тежките решения на Борисов, но нищо различно от оставка не ни удовлетворява”, заявиха протестиращите, цитирани от БНР.

Протести се провеждат още във Варна, Пловдив, Русе и други градове в страната.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.


image0 (9K)