АГ специалист обясни кое изследване хваща по-точно риска от рак на маточнта шийка

Кое изследване хваща по-точно риска от рак на маточната шийка – тест за папилома вируси или цитонамазка?

На този въпрос отговаря пред 24 часа д-р Гергана Дикова, АГ специалист в СБАЛАГ “Майчин дом”

При жените най-често срещаният карцином е този на гърдата, а след него се нарежда ракът на маточната шийка, който преобладава при жените на възраст между 15 и 59 г. Изключително неприятно е, че тези заболявания обикновено засягат жените в репродуктивна възраст.

Заради продължаващата пандемия от COVID се наблюдава изместване на по-заден план на профилактиката и скрининга за тези заболявания, което води до зачестяване на рака в последните 2 години

През 2008 г. немският професор Харалд Цур Хаузен получава Нобелова награда за откритието на връзката между човешкия папиломен вирус HPV (Human Papilomavirus) и рака на маточната шийка.

HPV са двойноверижни ДНК вируси, които се класифицират по типове с номера. Познати са над 150 типа, от които около 40 са свързани с инфекции в гениталната област. На практика почти всички жени по света през живота си един или повече пъти се срещат с този вирус. Обикновено ​за дълъг период от време инфекцията не се проявява и се самоизлекува

При по-малка част, най-често носителки на високорискови типове, инфекцията може да прогресира до изменения на външните полови органи, влагалищните стени, влагалищната част и канала на маточната шийка. Това често трае години, понякога и десетилетия.

Една от основните задачи в медицината винаги е била профилактиката. Това е особено важно при рака на маточната шийка, защото заболяването е едно от най-благоприятните за профилактика, скрининг и ранно лечение.

Профилактиката може да бъде разделена на първична, вторична и третична.

Първичната профилактика цели да предотврати възникването на заболяване. При рака на маточната шийка включва ваксини за HPV, използване на презерватив и избягване на рисково сексуално поведение. Тези профилактични действия намаляват риска от предаване, но не го елиминират напълно.

Вторичната профилактика, част от която са цитонамазката и ДНК тестът за HPV, е активен метод, насочен към ранно откриване на заболяването, което спомага за навременно диагностициране и лечение.

Третичната профилактика е насочена към пациентките с вече доказано и клинично изявено заболяване и цели предотвратяване на развитието и последващите усложнения, както и подобряване на качеството на живот на заболелите.

За извършване на цитонамазка или тест за HPV не е необходима специална подготовка.

За да бъдат направени възможно най-точно двата теста, е желателно 2 дни преди това да се избягват полов акт и използване на вагинален душ, вагинални лекарства, спермицидна пяна или вагинални кремове. Не е желателно да се планират преглед и изследване по време на менструалния цикъл. Тогава тестът може да се направи, но по-адекватна проба от клетките може да бъде взета в друг момент от цикъла.

И тестът за HPV, и цитонамазката (РАР тест) представляват събиране на клетки от шийката на матката, за да се провери за аномалии или наличие на рак. HPV тест може да се направи, като се използва същата проба от РАР теста или се вземе втора проба от цервикалния канал.

Въпреки че цитонамазката е позната като златен стандарт в скрининга за рак на маточната шийка, невинаги резултатът може да се приема за напълно достоверен, тъй като са възможни фалшиво позитивни, както и фалшиво негативни резулатати или такива, които се дължат на възпалителни промени. Тестът за HPV също не може да постави окончателна диагноза.

Нито един скринингов метод не може да бъде перфектен, затова у нас се препоръчват редовни профилактични прегледи на полово активни жени с вземане на цитонамазка на период от 1 г., ако предходният резултат е бил отрицателен.

Ако резултатите са били неясни, установени са промени в клетките или пациентката има някаква инфекция, е добре да се извърши повторна цитонамазка след определен период от време и/или проведено лечение.

HPV тестуване е разумно да се прилага при по-слаби промени и неясни резултати. Ако изследването е отрицателно, се прави профилактична цитонамазка след година. Ако е положително, се препоръчва колпоскопско изследване и при преценка – вземане на биопсичен материал.

Има множество данни, че вероятността HPV тест да пропусне клетъчни изменения на маточната шийка е по-малка от тази при PAP цитонамазка

За жалост, понякога HPV тестове водят до хипердиагностика и повече ненужни препоръки, лечение и не на последно място – до стрес. Въпреки това отрицателният HPV тест е по-успокояващ от отрицателния цитологичен тест, тъй като има по-голям риск цитологичният тест да бъде фалшиво отрицателен, което може да доведе до забавяне на подходящо и нужно лечение.

За момента няма кръвен тест за диагностика на HPV инфекция, но в световен мащаб се работи в тази посока.

Съществуват публикации за създаване на такъв тест. Той обаче е във фаза на клинични проучвания. Доказването на ефективност от него би довело до улесняване на диагностицирането не само на рака на маточната шийка, но и на други ракови заболявания, свързани с HPV инфекция. Все пак са необходими още доказателства от проучвания, за да се установят клинични позитиви и негативи от тези тестове.

https://www.dunavmost.com/====


image0 (9K)