Ако Радев не подпише указа за Маринов, в четвъртък гласуват двама министри

Ако освобождаването на главния секретар бе съпроводено с предложение за нов, тогава се изисква съгласуване с държавния глава, цитира конституционалистите зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

[ad id=“225664″]

„Президентът Румен Радев търси конфронтация с ГЕРБ и управляващото мнозинство“, заяви в сутрешния блок на Нова телевизия зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той коментира неподписания от страна на Радев указ за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, номиниран за вътрешен Министър.

Ако освобождаването на главния секретар бе съпроводено с предложение за нов, тогава се изисква съгласуване с държавния глава, цитира конституционалистите той.

Цветан Цветанов каза, че Младен Маринов с неговото волеизявление е подал своето заявление за освобождаване от длъжността главен секретар на МВР. „Ние сме в хипотеза, в която не е необходимо да има никакви мотиви. Трябва да се пристъпи към завършване на процедурата по издаване на указ“, каза Цветанов и уточни, че ако е имало предложение за назначаване длъжността главен секретар на МВР, тогава трябва да има задължително съгласуване с президента.

[ad id=“263680″]

Председателят на ПГ на ГЕРБ посочи, че ако до четвъртък няма указ за Маринов, в парламента ще влязат две оставки – на строителния и на транспортния министър. Цветанов поясни, че кандидатурите на Петя Аврамова и Росен Желязков за министри на строителството и натранспорта остават. И нарече достойна постъпката на Александър Манолев, който се оттегли като кандидат-министър на транспорта. Цветанов и тук припомни стар случай – когато Десислава Танева е номинирана за министър на земеделието, но се оттегля след негативни публикации в медиите.

В казуса с Младен Маринов Цветан Цветанов припомни случая, когато президентът Първанов е освободил Бойко Борисов като главен секретар на МВР през 2005 г. – веднага, въпреки че се знаело, че Борисов ще се кандидатира на частичните избори за кмет на София.

Цветанов говори и защо премиерът Борисов, а не президентът Радев води делегацията на България в Ню Йорк за откриването на сесията на ООН. Зам.-председателят на ГЕРБ каза това, отговаряйки на въпрос дали допълнителна причина за напрежението с държавния глава не е назначаването на посланици и опитът кадри на ГЕРБ да се уредят с дипломатически постове.

Премиерът Борисов ще презентира темата за глобалната операция за наркотиците, тема, по която е работил като главен секретар, посочи Цветанов.

„Докладът, който премиерът ще изнесе пред ООН е свързан със Западните Балкани и с перспективата им за европейската им интеграция. Нека да си припомним каква беше оценката на президента Румен Радев за успеха на българското председателство. Той каза, че това не е успех и че по никакъв начин не повишава авторитета на страната ни в международен план“, каза Цветан Цветанов и обърна внимание, че друга е била оценката на канцлера на Германия Ангела Меркел и другите европейски лидери.

[ad id=“236993″]

Президентът Радев е изпаднал в изолация, категоричен е зам.-председателят на ГЕРБ. Според него ГЕРБ, а не Радев се ползва с уважение навън. Цветанов припомни срещите на Радев на предишната сесия на ООН – срещнал се само с президентите на Иран и на Украйна.

„Всички говорим за анексирането на Крим, че е нарушаване на международното право. Президентът Радев винаги е говорил за падането на санкциите срещу Русия и в един момент отива и се среща с Порошенко. Не знам какво са си говорили, освен само да се поздравят“, заяви Цветанов.

„Бихте ли ми казали с какво запомнихте една година и половина президентското присъствие на Румен Радев? Всичко, което прави Румен Радев, когато отива на някой форум първата работа е да критикува правителството, персонално Борисов, или парламента или българските институции“, обърна се към водещата Цветанов и обърна внимание, че много български граждани не знаят какви са приоритетите на държавния глава.


image0 (9K)