Актьори майсторят мебели от бъчви

Пламен Димов, който играе Андрей Томов в сериала „Отдел Издирване”, съчетава актьорските ангажименти с ново начинание. Предприел го е в партньорство с колегата си Мартин Димитров, който играе в Театър „София”. Двамата са приятели още от НАТФИЗ и винаги са намирали време да се събират, макар че имат доста задачи, а и са семейни.

Мартин е женен, има дете, а Пламен също е семеен, стана татко на син в последния ден на този февруари. Освен темите за бащинството и актьорството, обединява ги и малката уютна работилница, която двамата отвориха през пролетта на миналата година или по-точно, при първата карантина. Мартин и Пламен правят мебели от използвани бъчви, а пандемията се явила катализатор на бизнес начинанието им.

Младите актьори от деца обичат да майсторят. Идеята да превърнат хобито си във втора професия им хрумнала чак миналата година. Един ден, докато били в двора на къщата, в която живее Мартин, решили да си направят барбекю. Справили се с лекота, като преобразили един варел. Жените им били във възторг. Актьорите пък били толкова вдъхновени и доволни, че се заели да проучат как да прибавят към любимото си занимание бизнес план. Моментът се оказал подходящ. Пандемията тъкмо прекрачила родните граници, карантината вече била в ход. Актьорите бяха сред тези, които нямаше как да работят, защото театрите бяха затворени. Мартин и Пламен не се отдали на бездействие, а започнали да бистрят концепцията на бизнес идеята си. Първата им работилница или по-точно работно пространство било пред гаража на шурея на Пламен. Не се застояли дълго там, тъй като преценили, че не е много удачно и се заели да търсят място за истинска работилница. Бързо открили такова, а пандемията се превърнала в допълнителен стимул да действат.

И двамата нямали опит в дървообработването. Затова пък притежават завидни биографии като актьори. Мартин, който играе в „Театър София”, е познат от сериала на БНТ „На границата” и филма „18”, а Пламен, който е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов”, дебютира на екрана, когато е едва на 18 години, и стана известен с ролята си на Филип в сериала „Забранена любов”. Играе също във филма „Каръци” заедно с Елена Телбис, с която сега си партнират в „Отдел Издирване”.

Първоначално двамата искали да работят с дървен масив, но след няколко клипа в интернет, разбрали, че им трябва доста солидна сума, за да стартират. Тогава се насочили към негодни вече за ползване в изби бурета, тъй като дървесината вече е обработена и не са необходими специални и скъпи машини. Веднага им станало ясно, че идеята си я бива. Във винарството едно буре може да се ползва до три пъти, а след това да се рециклира до два пъти, като се обработи, за да се отстранят частиците, попили в дървото. После буретата често се продавали за декорация, отлежаване на крафт били или за дърводелци като Мартин и Пламен.

Актьорите започнали и да изработват мебели от старите бурета. Вече са правили маси, шкафове за алкохол, абажури, градински мивки. Все пак и тук се сблъскват с предизвикателства. Оказало се, че е доста трудно да се работи с отделните дъски, защото са извити, и една с една не са еднакви. Първото буре го правили над три седмици, докато разберат как да действат с дървото, с обръчите, въобще цялата технология на работа. Всяко следващо вече изработват по-добре, учат се в самия процес.

Мартин и Пламен и днес намират време на работят в работилницата, тъй като занаят ги влече. Така че пандемията не е причината да се захванат и с друга дейност. По-скоро била катализатор, тъй като тогава им разбрали, че е хубаво да имат възможност да правят и нещо различно от основното си занимание. Все пак при събития като карантина, например, остават без доходи, а и по принцип професията им у нас не е лесна. Приходите, независимо дали са ниски или високи, не са постоянни. А пък имат семейства. Така например, освен карантината и новите условия на работа в бранша, заради пандемията, и двамата миналата година имали период, в който не били разпределени в представления и нямали репетиции. Когато имали такива или се снимат в нов филм, сериал, занимание като това с дървото се оказва много полезно, защото, докато работят с ръцете си, умовете им се успокояват. По-важното е, че малката работилница събира двамата приятели, писа Уикенд.

 

(Visited 12 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!