НАЙ-НОВИ:

Акушерката Ковачева, смазала от бой новородено, пребила още 4 дечица от отделението

Помните ли акушерката Емилия Ковачева, която преби новородено? Е, делото ѝ стигна до последната съдебна инстанции.

Върховните магистрати трябва да решат дали жената ще излежи присъдата си от 16 години затвор.

Първоначалната присъда на Ковачева беше 18 години лишаване от свобода по обвинение в опит за убийство на малолетно лице. Апелативният съд обаче намали присъдата.

Пет деца е имало в родилното отделение, в което е работела акушерката Емилия Ковачева. Четири от тях са бити, Никол – най-тежко, а тя е била само на 3 дни.

Това обяви във Върховния касационен съд (ВКС) адвокат Мария Даскалова, която представлява родителите на малката Никол, пише 24 часа. Бебето е бито в нощта на 18 април 2015 г. и впоследствие разви епилепсия. Акушерката Ковачева бе осъдена от първите две инстанции за опит за убийство.

На 15 септември 2017 г. тя получи от Софийския градски съд 18 г. затвор, а в края на октомври 2019 г. присъдата бе намалена с 2 г. от Апелативния апелативен съд. Сега Ковачева обжалва. Срещу присъдата са подали жалба и родителите на Никол. Адвокатката им заяви, че най-адекватното наказание за Ковачева е доживотен затвор.

„Ударите по главичката на детето, начинът, по който са нанасяни, интервала между тях, броят на ударите върху дете, което е само на 3 дни, говорят за една жестокост, която не е предизвикана с нищо“, заяви адвокат Даскалова. Малката Никол вече е на 5 г. и един месец.

„Това, че оцеля, се дължи не само на лекарската помощ, а и на волята й за живот. Никол беше една седмица в кома“, каза баща й Румен пред ВКС.

„В жалбата (на Ковачева – бел.ред.) пише, че детето е потупвано. Дете се потупва, когато се нахрани, за да се уригне. Никол не е потупвана, а удряна. Има 11 удари в рамките на 4 минути. Това е такава жестокост, която не мога да си представя. Записът от камерите не съм го гледал, чел съм само експеритзата. Ако го бях гледал, сигурно сега щях да съм от другата страна“, каза бащата. Делото продължава да тече и в момента.

  Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови