НАЙ-НОВИ:

Ангела Меркел можеше да направи повече за страните от Западните Балкани

Ангела Меркел можеше да направи повече за страните от Западните Балкани

Снимка: Rolf Schulten/Bloomberg

Германия на Ангела Меркел беше една от първите държави, признали независимостта на Косово, но не успя да убеди Сърбия и други страни да направят същото.

След 16 години на поста германският канцлер Ангела Меркел най-накрая се оттегля. В неделя Германия отива на общи избори, като Олаф Шолц понастоящем е най-вероятният наследник на Меркел, пише онлайн изданието Emerging Europe.

През последните седмици Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц си осигури комфортна преднина във всички социологически проучвания пред Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и Зелените.

Напускането на Меркел ще има последици далеч извън границите на Германия. В Западните Балкани, които Меркел посети в своеобразно прощално турне, нейното наследство изглежда смесено: тя се справи добре, но можеше да направи повече.

Германия на Меркел е ключова при формирането на политиката на Европейския съюз (ЕС) спрямо шестте страни в региона. След като приключи турнето си в района в Албания, Меркел повтори дългогодишното си убеждение, че привличането на шестте нации в ЕС е „в стратегически интерес на Германия“, но също така предупреди, че „предстои още дълъг път“.

Още по темата

Берлинският процес

Висар Джамбази от Демокрация за развитие, базиран в Прищина мозъчен тръст, казва, че наследството на Меркел в Западните Балкани ще бъде „трудно победимо“. „Въпреки че никоя държава от Западните Балкани не успя да се присъедини към ЕС през 16-те години на Меркел като канцлер, тя винаги подкрепяше стремежите на региона за интеграция в ЕС“, казва той.

Вероятно най-важен за Германия за политическия пейзаж в Западните Балкани е Берлинският процес, един от водещите дипломатически проекти от епохата на Меркел.

„Тя имаше за цел да изгради мостове за сътрудничество между страните от Западните Балкани, като ги насърчи да поемат по пътя на стабилността, напредъка и мира, като се заемат с проблемите и ги оставят в миналото“, казва Джета Красничи от Косовския демократичен институт.

За Косово Берлинският процес е особено важен. Германия беше една от първите страни в света, признала независимостта на Косово от Сърбия, като откри посолство в Прищина само десет дни след обявяването на независимостта на Косово. Оттогава, казва Джамбази, двете страни са стабилни икономически и политически партньори.

„Освен това Германия е единствената западна държава, която категорично се противопостави на опасната идея за размяна на земя между Косово и Сърбия“, добавя той.

източник https://www.investor.bg/………… ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon