Ангел Кунчев: Все по-млади хора се заразяват с британския щам на К-19

20% от заразените с британския щам на коронавируса са под 20-годишна възраст. Това отчете главният здравен държавен инспектор Ангел Кунчев на съвещание при премиера Бойко Борисов.

„Предстои ни последно изпитание, важно е да имаме разбирането и все още силите да се противопоставим. Без значение кое е разрешено и кое е забранено, хората сами трябва да пазят себе си и семействата си, за да има ефект от противоепидемичната дейност“, обяви Кунчев.

По думите му основната причина за настоящата ситуация е превалирането на британския вариант на вируса.

„Виждаме и промените във възрастовата структура, 20% от положителните случаи са под 20-годишна възраст.

Имаме примери на отделни училища в Благоевград с 13 болни едновременно учители, имаме персонал от детски градини в Хасково сериозно засегнат, което значи, че мерките трябва да бъдат фокусирани върху училищата“, заяви Кунчев.

Той добави, че мерките следва да бъдат максимално щадящи за икономиката и за социалната система, но същевременно да не позволят да се достигне връх на заболеваемостта, която ще постави на колене здравната система.

Днес почти 3000 са заразени и 150 са починали

„Положителното е, че където сме направили имунизация, резултатите са положителни“, каза Кунчев.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на НОЩ проф. Тодор Кантарджиев също отчете, рязкото покачване на случаите в някои области на страната се дължи на британския вариант на коронавируса.

„Този вариант доведе и до промяна на възрастовата структура. Все по-млади хора са инфектирани от този щам. Затова е изключително необходимо хората да продължат да спазват сега действащите мерки“, подчерта проф. Кантарджиев.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!