Андрей Живков: Нека не се говори за апокалиптични сценарии

Андрей Живков: Нека не се говори за апокалиптични сценарии

Снимка: БГНЕС

България е единствената държава в ЕС, в която крайните потребители са на регулирания пазар, това в момента ги спасява от ценови шок, което се случва в момента в Западна Европа. Това заяви пред БНТ министърът на енергетиката Андрей Живков.

При тази ситуация на пазара имаме чести срещи с КЕВР, но е изключително трудно да се прогнозира отсега следващите 2 месеца какво движение ще имат пазарите, каза Живков.

Той призова да не се говори за апокалиптични сценарии, защото държавата има механизми, с които да реагира.

Според Живков нищо не може да се предскаже, тъй като основната причина за високите цени на електроенергията се дължи на покачването на цените на природния газ. Ако се увеличат доставките или по друг начин се успокои газовият пазар, това ще даде положително отражение върху пазара на електроенергията.

В Министерството на енергетиката взехме мерките, които могат да бъдат предприети – включването на допълнителни мерки, за да покрием търсенето. Уточни, че балансът в България е в полза на производството, дори изнасяме 1000-2000 мегавата навън. Предприето е всичко в условията на липсващ парламент, допълни Живков.

https://www.dnes.bg/………….


image0 (9K)