Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Арменската общност у нас протестира: Мълчанието ви ни убива

Представители на арменската общност у нас протестираха в София заради събитията в Нагорни Карабах, където хиляди арменци напуснаха домовете си. Демонстрацията е част от международна инициатива на всички арменски общности в Европа и се провежда по едно и също време в десетки градове.

„Не на етническата чистка“, „Мълчанието ви ни убива“, „Спрете Алиев“ – това бяха част от лозунгите, които българската арменска общност издигна пред сградата на Представителството на Европейската комисия у нас.

Инициативата „Европейци за Арцах“, която обединява арменските общности в Европа, настоява насилието в областта да спре, а Евросъюзът да признае правото на арцахските арменци на самоопределение като екзистенциален въпрос.

„Умират млади хора. Защото някога преди 100 години някой е заложил бомба със закъснител и тази бомба през няколко години избухва и настройва два народа един срещу друг“, коментира Хайгашод Агасян, който също бе на протеста в София.

По думите на протестиращите, Азербайджан грубо пренебрегва своите международни задължения, които е обещала на световните организации.

„Както светът обръща внимание на войната в Украйна. Идваме, споделяме болката си, в същото време това, което се случва в Армения, минава леко неглижирано, но в същото време пак умират хора“, подчерта Агасян.

На 5 октомври предстои среща на висши европейски лидери в Гранада, Испания, на която Армения и Азербайджан ще седнат на масата за преговори.

Вижте повече в репортажа на Дейвид Караиванов по Bulgaria ON AIR

https://www.dnes.bg/

(Visited 34 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)