Асен Блатечки. От емблематичен семеен мъж до скандален бонвиван. Винаги талантлив и аплодиран

„Омразна любов“ е театрална постановка с участието на старозагорката Койна Русева и Асен Блатечки, по текстове на Шекспир, Молиер, Чехов, Пушкин, която очаква старозагорци в 19 часа в понеделник в сградата на Операта. Старозагорските почитатели на Мелпомена имат удоволствието да гледат Асен Блатечки е в романтичната крими комедия „Хайде да убием Матилда“ – заедно с харизматичния Николай Урумов, припомнят наблюдатели.

Доста отдавна му закачиха прозвището „секссимвол на българското кино“. Той се подсмихва на това. Дълги години бе уникален в гилдията семеен мъж – грижовен съпруг и баща на „двете Катета“ в живота му: съпругата и дъщерята.

Фаталната Диляна Попова обаче, с фатална категоричност сложи кръст на това и след крита дълго фатална връзка му роди син Борил. Последва бурен живот, събирания и раздели между Диляна и Асен. В момента една от най-вкусните клюки в артсредите е появата на нова жена в живота на талантливия актьор.

Неотдавна Блатечки показа ново русо гадже на галапремиерата на хитовия сръбски филм „Южен вятър 2: Ускорение“, която се проведе в столично кино. Не издаде коя е дамата на сърцето му, но пък даде зелена светлина на слуховете, че се е разделил с майката на Борил Диляна Попова.

Роден е на 22 март 1971 г. в София. Увлечен от рисуването и от спорта. През 1989 г. завършва 8 СОУ „Васил Левски“ София в испанска паралелка, като седи на един чин с Наско от „БТР“.

Тренира плуване, футбол, гребане и хандбал. Шампион на България на Федерацията по традиционно карате за 1989, 1990, 1991 и 1992 г.

През 1992 – 1996 г. завършва НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност „Актьорско майсторство за драматичен театър“ в класа на проф. Стефан Данаилов и с асистенти И. Добрев и И. Христов.

Първата му режисьорска пиеса е „Побъркани от любов“, следват „За мишките и хората“, „Смях в залата“, „Роберто Зуко“, „За Господ-забранено!“ и „Вик за любов“, която постига голям успех още след премиерата и обикаля из цялата страна. Режисира и постановката „Истинският запад“ от Сам Шепърд.

Участва в много театрални представления: „Кожа и небе“, „Змейова сватба“, „Търси се драматическа актриса“, „Самотният запад“, „Жената над нас“, „Секс, наркотици и рокендрол“, „Мъжка забавачка“, „Бардак“, „Таванът“, „Американска мечта“, „Вражалец“, „Красотата ще спаси света“ („Идиот“), „Бившата жена на моя живот“ и други.

Често се включва и в проекти на студенти от НАТФИЗ, НБУ и други.

Снима се е в редица български и чуждестранни филмови продукции. Жури в сезони 3 и 5 на „България търси талант“.

 


image0 (9K)