Асен Василев: С ИТН имаме фундаментални различия в икономическата политика

Асен Василев: С ИТН имаме фундаментални различия в икономическата политика

Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

image0 (9K)

Служебният финансов министър Асен Василев заяви пред БНТ, че не е приел поканата на „Има такъв народ“ за вицепремиер заради фундаментални различия в икономическата политика и целите, които трябва да си постави едно правителство във финансите и икономиката.

Според него не трябва да се променя данъчната система, нито да се се прави бюджет с нулев дефицит в ситуация, в която цели публични и икономически сектори се нуждаят от държавна подкрепа, което не съвпадало с визията на Николай Василев.

„Най-голямата спирачка пред икономическото развитие всъщност е да овладеем корупцията и тези безумни течове, които се случват навсякъде“, заяви служебният финансов министър.

Още по темата

На въпрос дали вижда това в програмата на „Има такъв народ“ и това ли е основното му разминаване с тях Василев заяви: „Днес стана ясно и на пресконференцията, че основното разминаване с г-н Николай Василев, моето и неговото, е точно в това как да се случи този баланс. Аз смятам, че трябва да има баланс между приходите и разходите. Там има една идея за много бързо отиване към нулев дефицит, което според мен не е удачно“, коментира Асен Василев.

„Според мен трябва да се води една много по-балансирана политика. Нашият дефицит в момента, както е заложен в бюджета е вторият най-нисък в Европа“, каза служебният финансов министър.

„Допълнителният приходи от милиард и половина, които ще реализираме, според мен трябва да бъдат предвидени за мерки против кризата, за здравеопазване, за подкрепа на бизнеса в една по-тежка криза и за актуализация на пенсиите. Няма как да съм част от един икономически екип, ако нямаме обща визия какво трябва да се свърши и как трябва да се свърши“, допълни още той.

Източник: https://www.investor.bg/ .

(Visited 4 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!