Асен Василев: Хората на площада ни гласуваха доверие

Асен Василев: Хората на площада ни гласуваха доверие

Финансовият министър в оставка Асен Василев. Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

В парламента гласуваха вот на недоверие на правителството, но когато излязохме на площада, хората ни гласуваха доверие. Ще се борим докрай България да стане нормална европейска държава, каза пред БНТ финансовият министър в оставка Асен Василев.

По-рано днес вотът на недоверие срещу правителството на Кирил Петков мина в парламента с подкрепата на ГЕРБ, ДПС, ИТН и „Възраждане“. „За“ вота гласуваха 123 депутати, „против“ бяха 116, въздържали се нямаше. В залата бяха 239 депутати, единствено отсъстваше Елена Гунчева от „Възраждане“ по здравословни причини. 

„Ще пробваме да съберем мнозинство в този парламент. Ако не се съберат 121 души, нямаме място да управляваме и този парламент ще бъде вреден за България. Отиваме на избори“, каза Василев.

Според него основният урок за правителството е да говори с гражданите, защото промяната не може да бъде постигната от двама, двадесет или дори двеста души, а само от мнозинството от българското общество.

Още по темата

По отношение на Северна Македония Василев заяви, че позицията на България на Европейския съвет в Брюксел утре ще бъде непроменена. „Оттук-нататък има предложение. ЕК, Народното събрание и всички български граждани трябва да се запознаят с него. Трябва да го разгледаме и обсъдим и гражданите да преценят дали предложението е добро за България. Когато парламентът вземе решение, тогава трябва да се промени българската позиция“, каза Василев.

Той допълни, че правителството е било запознато с предложението и е взело решение всяко предложение да влиза директно в парламента, тъй като той трябва да реши, а не правителство в оставка.

Василев коментира и назначаването на вътрешния министър в оставка Бойко Рашков начело на КПКОНПИ, като заяви, че той е доказал, че се бори с корупцията, и изрази увереност, че ще се справи ефективно със задачата.

На въпрос за отношението на правителството в оставка към президента Румен Радев Василев беше лаконичен: „Гледаме на него като на човек, който изразява свободно мнението си, както го правим и ние“.

https://www.investor.bg/

(Visited 58 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!