Асоциация „Родители“: Родителите сами да решават дали да пуснат децата си на училище

Родителите сами да решават дали да пуснат децата си на училище, ако се възстанови присъствената форма за седми и дванадесети клас, предлага асоциация „Родители“, съобщава OFFNEWS

„Няма универсално решение. Направихме допитване сред родители и резултатите показаха, че три пети от тях са „против“, а две пети – „за“ връщане в детските градини и училищата“ – посочи Цвета Брестничка от асоциация „Родители“ пред bTV. – Родителите не са единни. Тези, които са „против“, виждат рисковете за здравето на децата. Тези, които са „за“, виждат недостатъците на дистанционното обучение и психологическите вреди върху децата от изолацията. Последната дума трябва да има всеки родител за своето дете – дали да пусне детето си, или не. Децата трябва да се подготвят безопасно.“

Дискусията започна, след като през уикенда премиерът Борисов обяви, че се обмисля възстановяването на присъствената форма за учениците, на които предстоят сериозни изпити – в седми и дванадесети клас, за да може да бъде оформен успехът им и да приключат годината. Образователното министерство подчерта, че по този въпрос започват разговори със социалните партньори и след тях, през месец май, ще бъде взето решение.

Сега всички ученици учат дистанционно заедно с учителите си.

Кристина Николова – майка на седмокласник, заяви: „Ще го пусна, само ако сме минали пика. Тенденцията е на увеличаване броя на заразените, не сме достигнали пика“. Според нея не е чак толкова наложително връщането в клас заради подготовката за предстоящите национално външно оценяване и матури.

„Той (синът ми – бел. ред.) се готви от две, три години не само в училище – ходи на курсове, готви се вкъщи. А ще останат две, три седмици“ и присъствените занятия през тях няма да са чак толкова критично важни, смята тя.

Майката е убедена, че ако се избере вариантът за връщане на учениците в клас, това ще носи риск за здравето им, защото няма как да се гарантира, че в присъствената форма са включени само здрави деца.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)