Атлантици: Говорит Москва! Новият командир на ВВС саботира Ф-16, незабавно трябва да бъде освободен

„Атлантантическият съвет на България“ поиска незабавно да бъде освободен от длъжност командващият Военните въздушни сили ген.-майор Димитър Петров. Ръководителят на ВВС заяви днес, че „намерението на българското правителство да закупи още осем нови самолета F-16 трябва да бъде добре обмислено“. Като аргумент той изтъкна, че нямало да има достатъчно подготвени пилоти, които да управляват новите изтребители. Вижте пълният текст, който „Атлантическият съвет на България“ публикува във Фейсбук:

Внимание! Внимание! Говорит Москва!

Новият командир на ВВС саботира придобиването на ексадрила от F-16!

В момента, когато е възможно да имаме до края на 2024 г. ескадрила от 16 нови самолета F-16, ударът против реализирането на тази възможност идва не от някъде другаде, а от командира на ВВС!

Това става дни, след като делегцията на Министерството на отбраната се е завърнала от САЩ и най-вероятно са били договорени благоприятни условия и като цена, и като разсрочено плащане. И най-веротно – като срокове на доставка!

Вече от „Локхийд Мартин“ обвиха, че ако България скоро поръча още осем нови F-16, същите ще бъдат доставени заедно с първите осем, т.е. до края на 2024 г.

А сега не някой друг, а командирът на ВВС ген.-майор Димитър Петров иска да спре тази отворила се добра въможност!

Това е все едно да се самопрострелш в крака, когато си на финалната права на дълъг маратон! Само че така генерал Петров прострелва бългаските ВВС!

Ако България има 16 самолета F-16 през 2024 г., до тогава със сигурност ще се освободи от старите МиГ-29 и така ще спрем да наливаме още стотици милиони в Русия, а възможно и в Беларус. Това значи да скъсаме с Москва в бойната ни авациия поне с петилетка по-рано. С други думи, да не поддържаме МиГ-29 до към 2030 г.

Министерството на отбраната вече обяви, че за да скъсаме с МиГ-29, трябва да имаме поне 16 самолета F-16. Според нас това може да стане и по-рано, дори да имаме само осем F-16. Въпреки това, ако България придобие още осем нови F-16 до края на 2024 г. и тези аргументи за оставянето на МиГ-29 до към 2030 г. ще бъдат напълно несъстоятелни.

Явно затова сега командата е саботаж на F-16!

Аргументът на генерала с липсата на подготвен инструкторски състав е най-малкото странен. Първите пилоти, които пращаме на обучение, няма ли да бъдат също така обучени и като инструктори?

Не може ли да се договори със САЩ обучението на повече наши пилоти? Освен това, неотдавна беше открито и Висше военновъздушно училище. Истината е, че се търсят от девет кладенеца вода, за да бъде провалена възможна и реална изгодна сделка за още осем нови самолета. Ако сделката за още осем F-16, които да имаме до края на 2024 г. на разсрочено плащане и при по-ниска цена от първите, не беше реално възможна, противниците на F-16 от президентското войнство нямаше да бъдат така мобилизирани. Намаше да бъдат мобилизирани и тези в парламента.

Новият командир на ВВС днес предаде бългаските ВВС!

Освен това той си позволи да тръгне срещу собственото си правителство. Един военен не може да върви срещу изпълнителната власт!

Какъв сигнал се излъчва по този начин към стратегическия ни партньор и съюзник САЩ, след като седмица по-рано министърът на отбраната, неговият заместник и началникът на отбраната са били на работно посещение във Вашингтон?

Случаят напомня на репликата преди повече от 20 години на един български генерал, който, бидейки реално против влизането ни в Алианса, беше изпуснал думите за командата „бегом към НАТО“.

Иронията в случая е, че именно правителството е предложило президента да издаде указ за повишаване и назначаване на новата длъжност на командира на ВВС. Още преди дни коментирахме, че пакетните генералски назначения, договаряни с президента, са като сделка с дявола. Сега той си иска цената – провал на сделката за осем нови F-16 и пренасочване на ресурсите в друга посока…към други проекти.

А между тях и възможната модернизация на стара съветска техника. Например, модернизация на МиГ-29 може да се извърши освен в РСК МиГ и в поне още три фирми в Беларус.

Предвид всичко това, настояваме за незабавното освобождаване от длъжност на новия командир на ВВС!

https://www.facebook.com/BGATLANTIC/posts/720915838498317

 

Публикувано със съгласието на Faktor.bg

 

(Visited 5 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!