Афганистан ще получи трансфер за 280 млн. долара за храни

Афганистан ще получи трансфер за 280 млн. долара за храни

Снимка: Bloomberg LP

image0 (9K)

Международните донори са се съгласили да преведат 280 млн. долара от замразен доверителен фонд към Световната програма за храни (WFP) и УНИЦЕФ в подкрепа на храненето и здравето в Афганистан, обяви Световната банка.

Стремежът е да се помогне на хората в страната, които са изправени пред глад и тежък икономически спад, предава Ройтерс.

Администрираният от Световната банка доверителен фонд за възстановяване на Афганистан ще даде тази година 180 млн. долара на WFP за разширяване на операциите по продоволствена сигурност и хранене и 100 млн. долара на УНИЦЕФ за предоставяне на основни здравни услуги, казва се в изявление на банката.

Парите ще имат за цел да подкрепят програмите за продоволствена сигурност и здравеопазване в Афганистан. Страната затъва в тежка икономическа и хуманитарна криза, която се усложнява заради завладяването ѝ от талибаните.

САЩ и другите донори прекъснаха финансовата помощ, от която Афганистан стана зависим по време на 20-годишната война. Над 9 млрд. долара от активите в твърда валута на страната бяха замразени.

Още по темата

ООН предупреждава, че близо 23 милиона души – около 55% от населението на Афганистан, са в риск от екстремни нива на глад, а още 9 милиона са изложени на риск от глад, тъй като зимата настъпва.

Използването на пари от доверителния фонд за възстановяване и насочването им през WFP и UNICEF изглежда е начин за получаване на финансиране в страната за основни нужди по начин, който не включва непременно санкции на САЩ срещу талибаните.

Лорел Милър, бивш действащ специален представител на САЩ за Афганистан и Пакистан, разкритикува решението да се използва ARTF за строго хуманитарна помощ, като каза, че парите трябва да идват от други източници и фондът от 1,5 млрд. долара трябва да се използва за голяма инициатива за спиране на колапса на държавни институции, чиито работници не са получавали заплати от месеци.

„Говорим за срив на обществените услуги, които обслужват афганистанския народ“, казва Милър, който ръководи азиатската програма на Международната кризисна група, мозъчен тръст. „Това не е за подпомагане на талибаните. Това е за подпомагане на афганистанци, които се нуждаят от функционираща държава. Те се нуждаят от нещо повече от хранителна помощ“, допълва тя.

източник https://www.investor.bg/…………

(Visited 3 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!