А защо ИТН да не подкрепи кабинет на БСП? Не било странно

Правителство с третия мандат май вече е мираж, а новите избори – почти неизбежни?

„Третият мандат е все още теоритично възможен, дори и практически възможен. Трябва обаче да се преглътне доста его и да се извади повече съдържание от всяка една от политическите сили, които доста непремерено се изказваха последните дни в парламента, камерите. Трябва да се прояви повече държавническо мислене“, каза депутатът от БСП Тодор Байчев в студиото на „Денят ON AIR“.

Той припомни, че в началото на 45-ия парламент БСП беше партия, с която никой не желаеше да говори, тъй като беше причислена като част от статуквото.

„В края на 46-ия парламент БСП е партията, с която може всеки да разговаря. Ние сме достатъчно отворени и разумни. Показахме, че можем и знаем какво да се прави в необходимите моменти. Не виждам нищо странно в това да бъдем подкрепени от „Има такъв народ“. И в този контекст – ще припомня как имаше хора с мегафони, говоря за „Обединените патриоти“, Каракачанов, Сидеров, които крещяха под Министерския съвет нецензурни думи, прегърнаха се и управляваха 4 години. Напълно е възможно да се седне и да се поговори наново, и да се реши кое е по-важно – партията или държавата“, допълни Байчев в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в настоящата ситуация на държавата ѝ предстоят трудни моменти.

„Днес и министър-председателят заяви, че ако не се актуализация на бюджета – това, което самите ние гласувахме, проблемите няма да могат да бъдат решени. Все още всички партии се ръководят от това, че са възможни избори. В момента, в който се състави правителство, дневният ред на партиите ще стане коренно различен“, категоричен е народният представител.

И подчерта, че „Демократична България“ са били част от новото управление.

„Те бяха част от новите времена и нрави, които настъпиха. Но както вече виждаме – „Демократична България“ не искат да се погледнат с ИТН. Да не забравяме, че това е коалиция, различни партии. Някои от тях да припознаят част от министрите, част от програмите, които ще се представят от тези министри. Трябва да работим първо в посока на преговори и когато се изчерпят всички възможности – да излезем на избори“, посочи той.
Попитан дали е сигурен, че президентът Румен Радев ще връчи мандата на БСП, Тодор Байчев отговори: „Логично погледнато е да го даде на третата политическа сила. Още повече, че „Демократична България“ заявиха, че имат техен кандидат за президент. От друга страна Мая Манолова и нейната група съвсем нямат тежест в парламента и не би трябвало при тях да отиде.“

И добави, че не вижда някой да има интерес от нови избори.
„По-скоро в момента част от ръководствата на някои политически партии проявяват егоцентризъм и егоизъм. Заради това цари неразбирателство. Ние сме в този хаос, защото хората не излязоха да гласуват. Те оставиха всичко в ръцете на едни ентусиасти. Не може плажовете и заведенията да са пълни, а в същото време тези хора да недоволстват от цените на тока, от здравния министър“, добави депутатът от БСП.

https://www.dnes.bg/………….

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!