Бабата на 3-годишните близнаци обещала да гледа момиченцето

3-годишните близнаци, които на 19 февруари бяха приети в болница в тежко състояние, са неглижирани и за тях не са полагани необходимите грижи, което също е форма на насилие. Това каза директорът на служба „Социално подпомагане“ в Пловдив Надя Танева.

[ad id=“225664″]

От УМБАЛ „Св. Георги“, където са и двете деца, са информирали, че състоянието на момиченцето Габриела се подобрява и ще бъде приведено в детско отделение, но Стефан остава в дълбока кома. Според лекарите на този етап най-добре за тях е да бъдат под постоянни медицински грижи, за което обаче ще трябва придружител.

Бабата на децата по бащина линия е заявила, че ще гледа момиченцето, но ако това не се случи, ще търсим доброволци, допълни Надя Танева. От проведените разговори до момента се оказва, че бабата се е грижела за децата до 2-годишната им възраст, когато, по думите й те изглеждали съвсем нормално.

[ad id=“238430″]

Преди година обаче майката спира всички контакти със свекървата, в това число и достъпа й до децата. Габриела е около 9 кг, което е присъщо тегло за 6-месечно бебе, мускулите й са атрофирали, но разпознава баба си, добави Танева. Социалните са направили всичко възможно, но не са успели да се свържат с бащата на децата, който от две години работи в Германия.

Брат му е поел ангажимента да го открие и информира лично за ситуацията. Никой няма връзка и с майката, след като е била освободена от полицията, която според социалните е заключена в жилището си, но не отваря.

[ad id=“237001″]

Ще продължим да я търсим и до края на деня, ако не успеем да се свържем с нея, ще потърсим помощ от полицията и прокуратурата, каза още Танев. По данни на личния лекар на децата те са били в кабинета му на 17 май 2017 година, след което майката спира контактите и с него, добавя Танева.

[ad id=“237001″]

Всички институции, ангажирани със случая, са обединени около решението, че децата имат нужда от медицинска грижа и за това ще разчитат или на бабата, или на приемно семейство, но в никакъв случай няма да ги върнем на майката, категорична е Танева.

Информацията за семейството от съседите също е много разнопосочна, каза Танева и уточни, че тя е в двете крайности – от тихо и скромно семейство, до дом с чести скандали.

 


image0 (9K)