Байдън „силно подкрепя“ кандидатурите на Финландия и Швеция за НАТО 

Американският президент Джо Байдън “силно подкрепя историческите заявления от Финландия и Швеция за членство в НАТО”. Това каза той по повод официално подадените кандидатури на двете скандинавски страни по-рано в сряда.

“Очакваме с нетърпение да работим с Конгреса на САЩ и нашите съюзници от НАТО за бързото приемане на Финландия и Швеция в най-силния отбранителен съюз в историята”, добави държавният глава на САЩ.

image0 (9K)

По думите му, допкато заявленията на Финландия и Швеция се разглеждат, Съединените щати ще работят с двете страни, “за да останат бдителни срещу всякакви заплахи за общата ни сигурност и и да се противопоставят на агресията или заплахата от агресия“.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който говори по-рано в Брюксел, също приветства този ход на Хекзинки и Стокхолм.

Кандидатурите трябва да бъдат разгледани от 30-те държави членки. Очаква се процесът да отнеме близо две седмици. Възможна пречка пред приемането на двете страни в алианса е позицията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който се противопостави на членството им.

В случай че Турция не наложи вето, Финландия и Швеция могат да се присъединят в рамките на няколко месеца. Обичайно процесът отнема между 8 и 12 месеца, но той беше ускорен предвид възможната заплаха от страна на Русия.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 6 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!