Баня и ароматерапия в едно – ползвайте етерични масла

Баня с етерични масла – етоГрижата за кожата е много важна, особено при смяната на сезоните. Цяло лято всички ние сме свикнали да нанасяме слънцезащита, както и лосиони, с които да насърчим хидратацията и да се предпазим от вредните лъчи навън. Но в един момент, когато застудее, се обличаме с повече дрехи и забравяме за определени продукти. С това насърчаваме изсушаването и люспенето.

Етеричните масла са чудесно средство за по-гладка и сияйна кожа. Може би си мислите, че е хубаво да ги изпробвате след баня, докато още не сте изсъхнали, но грешите. Има и вариант да ги ползвате, докато взимате гореща вана. Като това ще ви се отрази положително и на психиката, защото много от тях имат успокояващи свойства.

Според Джинджур Рейвънкрофт, който е експерт по ароматерапия, важен е изборът не само на масло, а концентрация и аромат.

Как да ползвате етеричните масла в банята?

Смесете етеричното масло с базово

Никога не изсипвайте натуралния продукт директно във ваната! Преди да направите това, си помислете колко е трудно да измиете мазен тиган след като в него сте пържили нещо. Всяка капка може да предизвика парене и раздразнение след като се докосне до кожата ви.

За да се възползвате максимално от маслото, е необходимо да го смесите с базово или носещо, както още го наричат. То ще ви позволи да покриете по-голяма част от кожата с етеричното, което е изключително силно и не бива да се ползва като концентрат. Така ще намалите риска от поява на странично действие.

Зехтин, кокосово, слънчогледово масло или това от жожоба са идеални базови, независимо дали ще ги нанесете директно върху кожата или смесите предварително с други за ваната, обяснява Рейвънкрофт. И уточнява, че наподобяват естествения себум, така че не оставят мазен филм отгоре.

„Смесете до 25 капки етерично масло на 15 мл носещо масло, в зависимост от силата на аромата“, уточнява специалистът. По думите му, след като изсипете сместа във водата, разбъркайте с ръка, за да подобрите циркулацията на маслото в нея и насърчите ароматерапията.

Източник: Tialoto.bg 

Източник: https://www.dnes.bg/……………….


image0 (9K)