Бащата на Богдан Филов бил съратник на Христо Ботев

На 28 март 1883 година в Стара Загора е роден проф. Богдан Филов – археолог, политик и държавник. Директор на Народния археологически музей, професор в Софийския университет, с големи научни приноси в областта на античната и средновековна археология. Министър на просвещението, министър-председател на България, член на Регентския съвет. Осъден на смърт от Народния съд и екзекутиран на 1 февруари 1945 година. Реабилитиран през 1991 година и 1996 година.

Ето и 7 факта, които може би не знаете за него:

1.Бащата на Богдан Филов подполк. Димитър Филов от Калофер и е съратник на Христо Ботев.

 

2.Димитър Филов е убит при русофилските офицерски бунтове по времето на Стамболов. Преждевременната му смърт оставя съпругата му вдовица с три малки деца.

3.Докторската дисертация на Богдан Филов е издадена веднага като книга – притурка на престижното германско списание Klio в Лайпциг.

 

4.Филов специализира археология, музейно дело и нумизматика в Бон, Париж и Рим през 1907 – 1909 г.

 

5.Богдан Филов е автор на редица интерпретации, оказали влияние върху българската тракология. През 1916 година той въвежда концепцията за тракийско изкуство, различаващо се от древногръцкото и скитското. По-късно развива предлаганата и от гръцки автори теза за културните връзки между траки и микенци, разглеждайки тракийските куполни гробници от IV-III век преди Христа като продължение на микенска традиция от бронзовата епоха, изчезнала в Гърция.

 

6.На 1 март 1941 г. Филов като министър-председател подписва в двореца „Белведере“ във Виена присъединяването на България към Тристранния пакт. Така на 19 април, наречен Български Великден,[7] българските войски навлизат в Югославия, а на 20 април – в Гърция, и то без да се налага да водят активни бойни действия.

 

7.Арестуван на Чамкория (Боровец) няколко дни след Деветосептемврийския преврат, Филов веднага е изпратен под конвой в София (в сградата на „Славянска беседа“) и десетина дни по-късно (21 септември) – на тримесечни разпити в хотел в Съветския съюз заедно с останалите регенти и повечето министри. На 3 януари 1945 г. Филов и останалите му колеги са върнати в България с влак и изправени пред Първи състав на Народния съд, предвиден още в проектопрограмата на Отечествения фронт от 1942 г. Подсъдимият Филов се държи достойно при разпита си пред Народния съд на 12 януари, отрича да е виновен за следваната от него политика и ориентация на страната, посреща хладнокръвно и смъртната си присъда.

 


image0 (9K)