Бежанец e открит мъртъв на турската граница, подозират, че е бит от наши граничари

Бежанец е починал на границата ни с Турция, съобщи германската правозащитна организация Border Monitoring Bulgaria (BMB).
28-годишният Реза Хасани от Иран бил в неизвестност 18 дни, след което трупът му е намерен близо до граничната линия, на турска територия. Според местната полиция трупът на мъжа е намерен край турския град Къркларели, съобщават турски медии, цитирани от „Сега“. По данни на турските власти направената аутопсия е показала, че Хасани не е ял пет дни и е умрял от глад.

Според Border Monitoring Bulgaria обаче иранецът е бит от български граничари при опит да пресече границата. Той е бил заедно със свой приятел, а след боя двамата са върнати на турска територия. От организацията обясняват, че след боя Хасани не е можел да се движи и е бил без телефон храна, което довело до смъртта му.

От Гранична полиция отказват да коментират случая, защото няма официална информация от Турция. Не е ясно и кой е изтласкал мигрантите в Турция – граничари или доброволци, които патрулират незаконно. Това не е първият случай, в който Border Monitoring Bulgaria съобщава за насилие на границата.
През 2014 г. организацията сигнализира за пребита от полицаи на границата с Турция сирийка и четирите ѝ деца – на 10, 17, 22 и 24 години.
„Първоначално полицията поседя с нас, приеха ни и ни казаха, че ще ни отведат в бежанския лагер. Дадоха ни вода и се държаха мило. След това обаче ни върнаха край турската граница и започнаха да ни бият. Дори 10-годишният ми син не беше пощаден“, разказва пострадалата жена.
Семейството е настанено в турска болница. Майката е със счупен крак, а едно от децата ѝ е с пукнато ребро.

offnews.bg

(Visited 52 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

image0 (9K)