Безалкохолното вино разбуни духовете във Франция

Безалкохолното вино разбуни духовете във Франция

Семейство Мейре прави вино в свещения район Médoc в Бордо откакто Наполеон Бонапарт е френски император.

Техните вина са печелили награди, овациите на критиците и оценката на ценителите. Следващия месец обаче туристите вероятно ще бъдат изненадани, когато семейството пусне първото си вино без алкохол.

Бутилките от семейния Château Cap Léon Veyrin ще струват 15 евро и ще се казват Oh La La. Името е избрано, защото 74-годишният Ален Мейре, патриархът на фамилията, бил зашеметен, когато децата му, Жулиен на 43 г., и Натали на 49 г., които управляват имението, го информирали за начинанието. И всичко, което можел да каже, било: „О, là, là“.

Изненадата му може би е разбираема, като се има предвид, че семейство Мейре правят вина, които съдържат алкохол от шест поколения. Регионалният всекидневник Sud Ouest каза, че Oh La La е „скъсване с условностите“, което ще „накара хората да говорят“ в Медок, който е пропит с възвишени традиции и е дом на много от най-скъпите вина в Бордо и в света.

„Всъщност това беше доста добре прието тук и бяхме поздравени за стартирането на процеса. Много хора са мислили за правене на безалкохолни вина в Медок, но все още не са го направили“, казва Жулиен Мейре, цитиран от The Times.

Медок е един от последните бастиони, които паднаха под напора на безалкохолната тенденция във Франция. Дълго време отхвърляни като нещо повече от гроздов сок, вината набират популярност в цялата страна.

В Париж Le Paon Qui Boit, първият магазин за вино без алкохол в града, отвори врати през 2022 г. Karsk, подобна концепция, отвори врати в Лион миналия месец. Дори в Бордо винените барове и магазини предлагат все по-високо качество на бутилки без алкохол.

Винопроизводителите последваха примера, подтикнати от резкия спад в потреблението на техните традиционни вина и надеждите, че бумът на безалкохолните напитки ще компенсира падащите приходи.

Средният възрастен французин е пил 120 литра вино годишно през 1960 г., но само 40 литра през 2020 г
. и няма признаци за край на спада.

Безалкохолните вина, от друга страна, растат бързо, макар и от относително ниско ниво. Глобалният пазар се очаква да нарасне от 1,8 милиарда евро през 2022 г. до 5 милиарда евро през 2032 г., според Френския национален междупрофесионален комитет по виното.

„Това е социална тенденция“, казва Жулиен Мейре, който добави, че Oh La La е предизвикал интерес от магазини за вино в градове като Париж, Бордо и Нант, но също и в Лондон.

Той представи бутилките на изложението Wine Paris & Vinexpo Paris в столицата този месец. Oh La La спечели похвали от хора с опит на пазара на безалкохолни вина, въпреки че традиционните винени критици бяха „малко изгубени“, каза Мейре. „Трудно е да се сравнява вино с и без алкохол.“

Sud Ouest помоли Софи Арно, изтъкнат специалист, да опита безалкохолни вина миналия месец, макар и не Oh La La. Тя каза, че на белите им липсва „нежност“ и имат вкус на „разреден сироп“. Тя също тества Prince Oscar, червено вино, произведено от Château Clos de Boüard в района Saint-Emilion в Бордо. „Не е лошо“, каза Арно. „Но ние не говорим за вино от Бордо.“

О, ла, ла, наистина. Създаването на деалкохолизирано червено вино, което има дори отдалечен вкус като истинското е свещеният граал на съвременните винопроизводители.

За разлика от намаляващите продажби на стандартни вина, цялата категория вина без и с ниско съдържание на алкохол процъфтява, като в момента струва около £146 милиона и вероятно ще расте доста през следващото десетилетие.

Докато някои приятни „ноло“ газирани бели и розови вина са приемливи и ароматни, деалкохолизираните червени са предимно твърде сладки и твърде скъпи за това, което са.

Проблемът за всички вина без алкохол е, че когато премахнете алкохола, вие премахвате вкуса.

За да запълнят средното небце и да направят вкуса смътно подобен на червено вино, но с нулев алкохол, такова с прилично усещане в устата и завършек, производителите са прибягнали до натъпкване на смеси със захар.

Добавянето на купичка запарка от зелен чай и черен чай е друг аромат на безалкохолното червено вино, който се опитва да достави нотка на танина, който бихте намерили в нормално червено вино, като същевременно намалява част от сладостта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)