Без редовно правителство много трудно ще влезем в Шенген, смята Филип Гунев

Без редовно правителство много трудно ще влезем в Шенген, смята Филип Гунев

Без редовно правителство ще е много трудно да влезем в Шенген, заяви пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-вътрешен министър Филип Гунев.

По думите му като държава трябва да направим множество операции, подобни на провеждащата се в момента „Хавала“, за да може да ги използваме двустранните разговори с Австрия и Нидерландия за приемането ни в Шенген.

Още по темата

16 яну 2023 18:38

14

16 яну 2023 12:00

32

„Едва ли „Хавала“ е само пиар акция, интересно е да видим до какви присъди ще се стигне. Такива бързи акции за организирана престъпност не се планират от днес за утре, още повече да бъде мащабна и с десетки арестувани. Изисква се огромно количество работа, ако искаме хора в затвора като краен резултат“, каза Гунев в студиото на „България сутрин“.

„Акциите са елемент от цяла система за охрана на границите ни. Не се прави достатъчно. Прави се много, но може да се прави още повече. През годините се говори за интегрирана система за наблюдение по границите – камери и сензори. Тя продължава да покрива малко повече от половината граница. Така и не успяхме да изградим тази цялостна система. Тя включва камери, които гледат Турция в дълбочина и засича мигрантите. Да има хубави пътища, за да реагират бързо полицаите“, каза още гостът.

По думите на Гунев оградата е само един елемент и няма как да спре бежанците. Тя става със съвсем друга функция, ако се сложат сензори по нея. „Инвестирали сме 100-150 млн. евро в изграждане на тази система, но не сме предвидили доизграждането ѝ и границата ни остава с дупки“, алармира бившият зам.-вътрешен министър.

Споре него Турция не сътрудничи изцяло с мигрантския поток. „Там обаче има вътрешни процеси, които карат турците да изхвърлят мигрантите, връщайки ги в Сирия или тласкайки ги към Европа. Турция видя много малка част от обещаните от Европа милиарди. Без активно тяхно сътрудничество, трудно бихме могли да спрем потока“, разясни гостът.

„Цената за преминаване на границата ни струва около 1200 евро. Един афганистанец трябва да плати над 10 хил. евро, за да стигне до Германия. Тогава идва хавала – отива в Германия, започва да работи и постепенно да връща тези пари на трафикантите. Това не ги спира, тъй като те нямат препитание“, подчерта той.

Гледайте целия разговор във видеото.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)