НАЙ-НОВИ:

„Белград въоръжава сърбите в Косово“

Тежки упреци срещу Сърбия: косовският президент Хашим Тачи обвинява Белград, че въоръжава сърбите в Косово и умишлено разпалва ново напрежение. В интервю за ДВ Тачи твърди, че Сърбия си служи с методите на Москва.

ДВ: Господин президент, как се стигна до това ново изостряне на отношенията със Сърбия?

Хашим Тачи: Стената, която живеещите в Митровица сърби издигнаха, за да се отделят от албанската част; влакът с надписа „Косово е Сърбия“, който Белград изпрати към Митровица; арестът на Рамуш Харадинай във Франция, до който се стигна заради издадената от Сърбия международна заповед за арест – всичко това са умишлени провокации на Белград. Стената е косовска тема и Косово трябва да я премахне. Защото не можем да допуснем в Митровица да има такава стена. Това е въпрос, по който ние не дискутираме с Белград.

Инцидентът с влака също беше провокация. Той беше въодушевен от руския пример, но ние се възпротивихме решително и в крайна сметка влакът беше спрян. Не знам какво щеше да се случи, ако влакът се беше приближил още повече. Имаме информации, че в него са били превозвани оръжия и паравоенни части, които са имали за задача да дестабилизират Косово. Знаем, че Сърбия има план за разцеплението на Косово и че Белград въоръжава сърбите в северната част на страната.

 ДВ: Имате ли конкретни доказателства за тези твърдения?

Хашим Тачи: Определено. Сърбия се опитва да приложи в Косово подхода на Русия към Украйна, изпращайки цивилни, но и униформени лица в северната част на Косово. Освен това Сърбия раздава оръжия на сърбите в Косово, уж за да са подготвени за евентуални нападения от страна на албанците. Призовавам сърбите да не се превръщат в жертва на националистическата политика на Белград. Това е призив за мир и диалог.

ДВ: Преди няколко дни изтече информация за ареста на руска шпионка в Косово. Колко силно е руското влияние в Северно Косово?

Хашим Тачи: Сърбия си служи с методите на Русия в Украйна. Има руснаци, които си сътрудничат тясно с Белград. И вече създават паравоенни групи. Все още нямат униформи, но са въоръжени с модерни оръжия. Всичко това се направлява директно от властите в Белград.

Аз вече изразих своята загриженост пред ЕС. Мълчанието на Брюксел е обезпокоително. Видяхме какво се случи през 1990-те години в Босна, Хърватия и Косово. Видяхме и последиците. Затова ЕС трябва да си припомни предишното поведение на Белград. Поведение, което изобщо не се различава от днешното.

ДВ: Откъде идват тези информации – само от косовската полиция или и от международните подразделения в Косово?

Хашим Тачи: Информациите са проверени и потвърдени. И са предоставени на европейските институции в Косово.

ДВ: Господин президент, вече на няколко пъти критикувате политиката на ЕС. Защо?

Хашим Тачи: Към момента ЕС не се показва като лидер и няма визия за Западните Балкани. Брюксел реагира твърде бавно, а антиевропейските елементи се възползват от това. Именно колебливото поведение на Брюксел съживи националистическата реторика в Белград. Ние като независима държава трябва да дадем съответстващ отговор. А ЕС трябва да започне да се отнася към Косово като към една наистина независима и суверенна държава.

Източник: Дойче Веле

Мобилната версия на ЗАРАТА - ТУК

Най-нови