Бивша съпруга на боец от ИДИЛ разказва за живота си сред терористите

 Таня Джорджелас, бивша съпруга на член на „Ислямска държава“, разказа за живота си сред терористи и как са отнели децата й.
„В продължение на десетилетие бях ислямски екстремист, а бившият ми съпруг беше виден член на ИДИЛ”, споделя младата жена пред BBC.

[ad id=“225664″]

Таня израства в лондонското предградие Хароу и преди да стане на 17 години изобщо не се интересува от религия.

„Като тийнейджър се обърнах към религията, защото исках да променя своята идентичност. Не исках вече да бъда Таня от Хароу, не исках да съм момичето, което наричат „уличница”. Религията ми помогна да почувствам, че принадлежа към определена общност”, споделя Таня.

В следващите няколко години Таня общува с радикализирани групи в родината си. Казва, че е изпитвала уважение към „Ал Кайда”, талибаните и всички, които опитват да защитят честта на мюсюлманите. Запознава се в интернет с американеца Джон Джорджелас, който има същите вярвания и двамата се женят в САЩ. Там се раждат първите им деца.

„Смятах, че мога да допринеса към каузата, като отгледам синове, които след време ще постъпят в армията на муджихидините”.

През 2011 година мъжът й решава, че Египет е мястото, в което децата му ще израснат като джихадисти, и семейството заминава да живее там.

[ad id=“263680″]

„Един ден един от синовете ми се прибра у дома с граната. Изпаднах в ужас и насочих един от кухненските ножове към Джон и го предупредих, че не искам синовете ми да докосват тези неща”, разказва Таня.

През 2013 година, когато е бременна с четвъртото си дете, семейството се мести в Сирия. Тя обаче не издържа да живее там и само след три седмици успява да избяга под дъжд от куршуми.

Джон обаче остава и се присъединява към ИДИЛ. През 2014 година той изпраща последното си съобщение, в което казва, че ако до 6 месеца не получи вест от него, значи е загинал в бой.

Сета Таня живее в САЩ и има годеник. Властите обаче са й отнели пълното попечителство над децата. За тях се грижат основно родителите на Джон, пише dir.bg

Тя  съжалява за миналото си и иска да помага на екстремисти отново да се интегрират в обществото.


image0 (9K)