Бизнесът: Да се въведе нов тип трудов договор

Работодателските организации възродиха отново идеята – работниците да делят с работодателите си пенсионната вноска.

Преди 9 години това беше само намерение, днес бизнесът е решен да поиска от управляващите поправки в кодекса на труда, в които да се въведе нов тип трудов договор.

Досега работодателят поемаше 60% от осигурителната тежест, а работникът 40%. Искането за 50% на 50% е придружено и с обещание, че заплатите няма да намаляват. Напротив, бизнесът обещава по-високи заплати, с които да се компенсира тази разлика.

image0 (9K)

„Работодателите имат 12 искания – все в посока облекчаване на бизнеса. Прави са. Те искат да спрат да плащат 3 дни от болничните. Осигуровките са резултат от последната пенсионна реформа. Тя не се проведе както трябваше, защото още на следващата година почнаха да се намаляват осигуровките. Минималната заплата няма да се намали, но няма и да се увеличи с новите искания на работодателите. Разходите за труд зависят от наличната технология и дигитализация. Колкото по-нова е технологията, толкова повече намаляват разходите“, посочи финансистът Мика Зайкова в „България сутрин“, предава Bulgaria ON AIR.

Предприемачите плащат всичко – и заплати, и осигуровки, уточни икономистът Владимир Каролев.

„Друг въпрос е кой как ги дели. Дори съм склонен предприемачите да плащат 100% от осигуровките, за да се знае, че те ги плащат. Осигуровките намаляват, но приходите от тях растат. Осигуровката е данък върху труда. Работниците гледат чисто накрая на месеца колко взимат“, подчерта той.

„Трябва да се борим за намаляване на социалната осигуровка, сиреч данък върху труда. Истинските проблеми са фалшивите ТЕЛК-ове“, добави още Каролев.

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!