Биткойнът влезе в клуба „100 млрд. долара“ 4 пъти по-бързо от Apple

Биткойнът влезе в клуба "100 млрд. долара" 4 пъти по-бързо от Apple

Снимка: Ройтерс

Няма официален начин за измерването на пазарни балони, но такъв може да бъде скоростта и силата на възхода – техника, заимствана от физическия живот.

Dot-com акциите поскъпнаха с 680% от началото на 1996 г. до края на март 2000 г. Цената на биткойна нарасна почти с 825% само през последната година, до около 5 700 долара. Следвайки тази тенденция, той нарасна до пазарна стойност от 90 млрд. долара, надминавайки за първи път границата от 100 млрд. долара за първи път в петък, преди да се оттегли назад.

Още по темата

Но в понеделник тази граница бе достигната отново и е само въпрос на време, преди криптовалутата да стане постоянен член на клуба „100 млрд. долара“. Сега пазарната капитализация на биткойна е над тази на редица финансови компании, които биха били конкуренти, като American Express Co. (81 млрд. долара) и PayPal Holdings Inc. (84 млрд. долара), изчислява Стивън Гандъл в Bloomberg Gadgly. 

Все пак, в сравнение с други класове активи, като недвижимите имоти или акциите, биткойнът е джудже, поради което някои хора твърдят, че в случая не може да става дума за балон. Само стойността на недвижимите имоти в Ню Йорк се оценява на повече от 1 трлн. долара.

В света има злато за 8 трилиона долара, държавни облигации за почти 15 трлн. долара, а пазарната капитализация на целия американски фондов пазар се изчислява на 25 трлн. долара. Така със своите „едва“ 100 млрд. далара биткойнът е доста невзрачен.

Но това е само едната страна на уравнението. Недвижимите имоти в Ню Йорк са на стойност 10 пъти над стойността на биткойна днс, но те не достигнаха границата от 100 млрд. долара, коригирана спрямо инфлацията, до края на 70-те години, или около цели 310 години след преименуването на тази територия на името на херцога на Йорк.

Автомобилните продажби в САЩ не успяха да достигнат границата от 100 млрд. долара за 60 години. Apple стори това за 31 години, но и този срок е четири пъти по-бавен от темпото на биткойна, който влезе в клуба „100 млрд. долара“ за около седем години. Но Apple, за разлика от биткойните, генерира значителна печалба и разполага с 260 млрд. долара в кеш.

източник https://www.investor.bg/…………


image0 (9K)