Блокадите оцеляха въпреки бурите и заканите на полицията

Трите възлови софийски кръстовища – на Орлов мост, пред Ректората на СУ „Св. Климент Охридски“ и т. нар. „триъгълник на властта“ остават блокирани от протестиращи, които настояват за оставките на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Иван Гешев, предаде БНР. Снимка: Фейсбук

Въпреки проливния дъжд недоволните от властта останаха в палатковите лагери през цялата нощ. Около 30 души, предимно млади, разказаха пред репортер на БНР, че нощта на Орлов мост е преминала спокойно. Имало е опит за провокация от младеж, приближил се до палатковия лагер и отправял обидни квалификации към протестиращите. Стигнало се е до повишаване на напрежението, но конфликтът е бил бързо потушен.

„Аз съм жив щит“ и „Оставка“ са надписи, поставени върху пейките, използвани за барикади на Орлов мост.

Тази сутрин камионът, който събира отпадъците е минал през Орлов мост, събрал е боклука и е оставил отново на същото място на барикадата контейнерите.

Движението в София е спокойно. Градският транспорт се движи по променен маршрут заради блокадите.

Според Нели Димитрова от „Системата ни убива“, която е на блокадата на Ректората, през нощта е имало напрежение само от коя страна ще дойде полицията. „Преди два дни изживяхме този ужас с обграждане със стотици полицаи. Вчера имаше толкова много заявки от СДВР, че палатките ще бъдат изринати“, каза тя за БГНЕС. Според нея полицията не е предприела действия заради проливния дъжд вчера.

„Наясно сме, че дойде ли много полиция ще трябва да отстъпим от позицията си, но временно, защото пак ще сложим палатковия лагер“, категорична е Димитрова и е убедена, че палатките ще бъдат вдигнати, защото, по думите й, със случая се е заел и Валери Симеонов.

Попитана дали палатките не може да са по тротоарите и да не се пречи на движението, протестиращата каза, че всички трябва да усетят дискомфорт. „В момента има ремонти на всяка втора улица в София и никой не протестира. Да не говорим за ремонти, които след това продължават с ремонти на ремонтите, всички сме наясно. Три месеца хората бяха под карантина, затворени. Защо не протестираха тогава. Икономиката тогава буквално блокира“, коментира тя.

По отношение на исканията им и дали са готови да отстъпят от някое от тях, Нели Димитрова, обясни че след главното им искане, а именно – оставка на кабинета на Бойко Борисов, всичко ще падне като домино, защото и Гешев, и Кошлуков, и Цацаров са навързани с него.

Според нея антиправителствените протести са началото на революцията за промяна.

„Ако в момента не се е изсипал целият народ, то е въпрос на време това да се случи. Септември ни чака рецесия. Така че хората няма да останат безкрайно вкъщи и да не подкрепят протеста“, убедена е майката от „Системата ни убива“.

Минувач пък каза, че не подкрепя блокадите и иска тяхното премахване, защото 95% от жителите на града са против тях и те не защитават техните искания.

На барикадата на „Орлов мост“ също са очаквали през нощта полицията да нахлуе.

„Вардихме. Бяхме готови за набези, но нямаше такива. Ако дойдат, ние ще се опитаме с мирни методи просто да не им се връзваме на провокациите и все пак да се държим заедно един за друг“, заяви Антон Кирков, който почти всеки ден е там и изкарва нощите на възловото кръстовище.

Младият мъж каза, че блокадата наистина създава дискомфорт за жителите, но според него има много възможности за заобикаляне, както и вариант да се премине пешеходно или с колело през блокираните кръстовища, както и че метрото върви.

Попитан каква трябва да бъде България – парламентарна или президентска република, той каза че според него досегашният модел е подходящ.

30 годишният Кирков каза, че по барикадите не се спи, а като Вазовите хъшове разменят опита от живота и си представят какво би могло да бъде, ако се спрат кражбите и има благоденствие за всички, а не за шепа избрани.

Операция „охлюв“ по шосето за Калотина

Протестно автошествие тръгна по пътя за Калотина, става ясно от видео, публикувано в социалните мрежи от „Отровното трио“. Автомобилите карат бавно и в двете ленти и така се е образувало километрично задръстване по пътя.

Полицията ги спря, но протестиращите твърдят, че не са нарушили правилата за движение.

https://www.facebook.com/otrovnototrio/videos/708700086514039/?t=14

 

СЕГА


image0 (9K)