БЛС предлата денонощни аптеки и лекарства в супермаркетите

В интерес на българските граждани е в най-кратки срокове да бъдат направени нормативни промени, които да регламентират осигуряването на 24-часов достъп до фармацевтични услуги. Това се посочва в становище, изпратено до медиите, на Българския лекарски съюз /БЛС/ във връзка с мерките за справянето с пандемията от COVID-19 у нас.

От БЛС заявяват, че споделят тревогата на председателя на Българския фармацевтичен съюз – проф. Асена Сербезова, във връзка с ограничената възможност за изпълнение на спешни рецепти и „невъзможността граждани да могат да влязат в аптека през 50 процента от нейното работно време“.

Денонощните аптеки в България са около 30, или около един процент от всички действащи аптеки в страната. Денонощни аптеки изобщо липсват в региони като Видин, Враца, Разград, Смолян и Търговище. В същото време България е сред първите страни в ЕС по брой на аптеки на човек от населението, се отбелязва в позицията на БЛС.

В условията на пандемия, а и не само, това е недопустимо. През последните месеци всички наблюдаваме как за дни се преструктурират болници, в борбата с пандемията влязоха и ДКЦ, свидетели сме на нечовешкото натоварване на общопрактикуващите лекари. Сега е моментът и фармацевтичната помощ да включи всичките си ресурси в борбата с пандемията и да помогне на българския пациент, осигурявайки 24-часов достъп, настояват от съсловната организаця.

От БЛС припомнят, че в началните стадии на болестта, при 90 на сто от случаите, не е необходимо да бъдат приемани лекарства, за които трябва рецепта. Във връзка с това от съсловната организация предлагат медикаментите без лекарско предписание да се предоставят за продажба и в хранителните вериги, денонощните магазини и други търговски обекти с непрекъснат цикъл на работа.

Съсловната организация настоява аптечната мрежа в най-кратки срокове да поеме своята отговорност за навременното осигуряване на необходимите лекарства в аптеките на територията на страната, след като от складовете за лекарства на едро, вносителите и притежателите на разрешителни за употреба многократно са заявили, че няма недостиг на медикаменти.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!