Бобоков натискал Захариева за назначаването на посланици, обяви външният министър

Скандалът продължава! Министър Захариева съобщи, че Бобоков лобирал пред нея за назначаването на посланици.

Външният министър е разпитана вчера по сагата с Пламен Бобоков. Тя се е срещала с бизнесмена и заявила, че шефът на „Приста ойл“ е опитал „да влияе доста осезателно върху външнополитическия живот на страната“, като е искал среща с нея.

Захариева е свидетелствала пред разследващите, че е имало натиск за назначаване на въпросните посланици, макар и при спазена процедура.

image0 (9K)

Проведена е среща на публично събитие, на която обвиняемият Бобоков е искал по „елегантен“ начин, по нейните думи, да бъдат назначени именно конкретни хора в страни, където той има бизнес интереси – Алжир и Нигерия“, заяви прокурор Петър Белчев пред медиите.

От изказването на прокурорите стана ясно още, че такава среща е била осъществена в МВнР. А всичко било „продиктувано от желанието му да бъдат назначени конкретни лица, подкрепяни от него за посланици в страни, където той има бизнес интереси“.

Нещо повече – от думите на прокурор Елена Брезашка пред медиите стана ясно, че Захариева е заявила още, че президентската институция опитала да се меси в избора „по един много елегантен начин“. Тя не пожела да коментира какво е „елегантен начин“ по смисъла на наказателните закони.

Адвокатката на Бобоков Ина Лулчева заяви, че е потресена от това, което чува. И че е нормално бизнесмени да искат среща с администрацията по въпроси, които ги интересуват.

„Прокуратурата обявява за престъпно общуването с държавните институции. Това подрива държавността“, каза защитникъти поясни, че ако някой е поискал среща с външния министър във външно министерство и тя се е състояла, не смята, че това е престъпно.

„Когато предлагаш брат си да сключи договор с фирмата на твоя контрагент, вследствие на което ще има 60 хил. лв. печалба, ние считаме, че това е именно разменната монета за услугите. Ако писмото е изпратено от Ангел Узунов, нямаше да има проблем. А то е изпратено от Пламен Узунов“, казаха от прокуратурата.

„В момента, в който съберем достатъчно доказателства, ще бъдат повдигнати обвинения“, стана ясно още от думите на Петър Белчев. „Назначени са нови компютърни експертизи по новото, отделено дело, има и други длъжностни лица, включително и магистрати“, добави той.

Преди да влезе в съда Бобоков каза, че посланиците се назначават от правителството, а с Пламен Узунов са много добри приятели.

Секретарят на президента по правни въпроси Пламен Узунов беше уличен в търговия с влияние. На 27 декември 2018 г. е изпратил на Пламен Бобоков съдебно решение, което още не е било подписано от съдиите от Върховния административен съд. Шест дни по-късно решението става публично достояние.

Специализираната прокуратура разкри още, че Пламен Бобоков е лобирал пред членове на ВСС за избирането на прокурор от Русе за административен ръководител на Окръжната прокуратура в града. Натискът на Бобоков се е провалил, избран е друг кандидат. Прокуратурата извърши обиски в кабинета и в дома на русенския прокурор Николай Николов, контактувал с бизнесмена Пламен Бобоков.

Впоследствие Николай Николов подаде оставка. Разследването на прокуратурата продължава, няколко дни прокуратурата оповестява скрийншотове на кореспонденция между лице, обозначено като “Prezident-Pl. Uzunov“ и Пламен Бобоков, при която е установено, че е разменена информация за неподписано от съдиите и необявено съдебно решение на ВАС. Оповестена беше и кореспонденция и по други теми.

Днес Пламен Бобоков застана пред Апелативния специализиран съд, след като първо му беше наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 1 млн. лв., но според прокуратурата той не я е платил навреме. Първата инстанция – Специализираният съд, освободи Бобоков, заявявайки, че именно това е подходящата мярка, но прокуратурата протестира решението и поиска постоянен арест.

От разпространената от прокуратурата кореспонденция между бизнесмена Бобоков и съветника на президента Узунов стана ясно следното:

На 03.08.2018 г. е уговорена среща между Бобоков и „Prezident-Pl. Uzunov” в столичен хотел. Като ден след това Бобоков изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” съобщение със следното съдържание:

„Румен Петров – Алжир“.

И наистина Румен Петров е назначен като извънреден и пълномощен посланик на България в Алжирската демократична и народна република с указ №4 от 16.01.2020 г. на президента. Той е дипломат от кариерата. Професионалният опит на посланик Петров в дипломатическата служба е свързан преобладаващо с проблематиката на държавите от района Близкия изток и Северна Африка.

На 19.06.2019 г. Бобоков изпраща на „Prezident-Pl. Uzunov” файл със следното наименование: „CV BG_Joro_Iliev_Kiradjiev“, с уточнението, че това е „моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“.
Той обаче не е назначен, заради отказ на приемащата страна.
Името му е минало през съгласувателните процедури в София между Министерския съвет и президенството, но от Абуджа все още не е получен положителен отговор.

Жоро Кираджиев не е дипломат от кариерата, бил е търговски представител в посолството ни в Сирия навремето, а по-рано, още през социализма е работил като представител на „Родопа инпекс“ в Либия.

Бизнесинтересите на Бобоков в Либерия са наложили лобирането пред президента за посланическото му назначение в Абуджа, Нигерия.

Обяснението за това е просто, тъй като България няма своя дипломатическа мисия в Монровия. Посолствата ни за Африка на юг от Сахара са само три – Етиопия, Нигерия и Република Южна Африка. Посолството ни в Абуджа е това, което покрива цяла Западна и Централна Африка, включително и Либерия, където е бъдещия проект с пристанище на Бобокови. Предишният български посланик в Абуджа е бил официално акредитиран също за Бенин, Гана, Екваториална Гвинея и Демократична република Конго.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!