Болница във Велико Търново остава без лекари, пред затваряне е

Белодробната болница във Велико Търново спешно се нуждае от лекари за Covid отделението си, в противен случай може да затвори след Нова година. Има болни медици, както и лекари, които са подали предизвестия за напускане, предупреди нейният управител д-р Стела Денчева, съобщава БНР.

Ситуацията в общинската белодробна болница „Д-р Трейман“ е изключително тревожна заради липсата на медици и постоянно растящия брой заболели.

В Covid отделението се лекуват 19 болни, има и други пациенти с неспецифични белодробни заболявания, както и болни с туберкулоза.

При нужни осем лекари, в болницата са едва трима, което я обрича, заяви управителят д-р Стела Денчева: „Даже много се притеснявам какво ще се случи от началото на следващата година, защото тогава има вероятност дори болницата да затвори. Колегите не желаят да работят с пациенти с коронавирус“, заяви тя.

Двама лекари вече са напуснали, а други двама са с предизвестия. Според д-р Денчева причината е, че стимулите за работа на първа линия могат да се получат от един работодател, а част от лекарите в белодробната болница са на допълнителен трудов договор.

Болницата е уведомила за проблема медицинските университети и здравните власти, пуснати са и обяви за платени дежурства, но на този етап няма кандидати.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

image0 (9K)