Борисов: Не може да се очаква излизане от кризата преди август догодина и то при при 70% ваксинирани

„Излизане от кризата с COVID-19 може да се очаква между август и октомври следващата година.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов след края на заседанието на европейските лидери.

„Не може и да става дума за отваряне на Европа до края на март, дори се очаква трета вълна“, подчерта министър-председателят. „Разговарях с абсолютно всички колеги, за да чуя самите те какво мислят. Всичко са притеснени от срива на БВП на ЕС“, каза още Бойко Борисов.

Премиерът Борисов заяви, че се очаква излизане от пандемията пандемията в края на август или през октомври догодина, при условие че се ваксинира 70% от населението на Европа.

Според него много внимателно трябва се следят мерките и да се внимава в баланса при натоварването в болниците.

„Обсъдиха се всички въпроси по ваксините и благодарих на Фон дер Лайен, че ЕК задейства агенциите по лекарствата. Никога нямаше да можем да се разберем между държавите-членки за ваксините. Това е огромен труд, който извърши Урсула“, каза още Борисов.

„Приготвили сме фризерите за съхраняването на ваксините и ще имаме логистиката, включително преди Нова година“, обясни министър-председателят.

Бойко Борисов поясни, че е важно да бъдат подпомогнати държавите, които не са включени за ваксините. „ЕК ще подпомогне тези държави от Западна Европа и Африка“, каза още той.

Според него бързите антигенни тестове могат да бъдат в услуга на бизнеса и за бързи придвижвания между държавите.

„По Брекзит всички очакваме да има споразумение, но към момента договор няма. Желаем успех на Фон дер Лайен и Барние да го постигнат“, уточни Борисов.

Във връзка със ситуацията в Източното Средиземноморие, премиерът заяви, че като членове на ЕС подкрепяме Гърция и Кипър. „Настояваме да се намерят дипломатически решения с Анкара. Осъдихме нарушаването на договорите, както и нападките над водещи личности като Еманюел Макрон и други лидери“, каза още той.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!