Боряна Калейн е пета на Олимпиадата в Токио

 

Българската състезателка Боряна Калейн представи страната ни по най-добрия начин на Олимпийските игри в Токио. Грацията ни завърши на 5-о място в многобоя на турнира по художествена гимнастика, видя ЗАРАТА по БНТ.

Възпитаничката на Марияна Памукова получи общ сбор от четирите изигравания 100.625 точки.

20-годишната Боряна Калейн изигра много чисто, много смело и много точно своите вълнуващи композиции във втория ден от надпреварата.

Руската хегемония беше прекъсната в днешния ден. Изненадващо олимпийското злато грабна представителката на Израел Линой Ашрам със 107.800 точки. Дина Аверина се нареди втора със 107.650 точки. Бронзът е за Алина Арнаско от Беларус със 102.700. Сестрата на Дина Аверина – Арина, остана извън медалите с обща оценка 102.100.

Българката вървеше на 5-о място през цялото време на състезанието, като в крайна сметка запази позицията си. Представянето ѝ може да се счита за изключително престижно, с оглед на огромната конкуренция в индивидуалното.

 

Боряна Калейн получи 25.900 за обръч. За второто си излизане на килима за съчетанието с топка тя беше оценена с 25.625 точки. Енергичните бухалки на състезателката от клуб „Левски-Триадица“ заслужиха 26.650, а за огнената лента тя получи оценка от 22.450 точки.

Българският щаб подаде две контестации с искане за повишаване на оценките на Боряна Калейн, но и в двата случая, след преразглеждането от журито, оценките ѝ на обръч и бухалки не бяха променени.

Цялата надпревара в многобоя премина под сянката на голям брой подадени официални възражения от треньорските екипи.

Другата ни представителка в индивидуалното Катрин Тасева завърши на 14-о място в квалификациите и не успя да се класира за финала. Това беше и нейното последно състезание, след което сложи край на кариерата си.

Ансамбълът ни ще се бори за разпределението на медалите утре, неделя (8 август), от 5.00 часа сутринта.


image0 (9K)