Британската лира поскъпна заради оставането на Тереза Мей на власт

Британската лира днес поскъпна заради оставането на Тереза Мей на власт след отхвърления снощи от депутатите вот на недоверие срещу правителството ѝ. Занапред обаче със сигурност курсът на паунда ще зависи от способността на премиера да осигури за Лондон отстъпки от страна на Брюксел по споразумението за Brexit.

Днес паундът отбеляза най-високото си равнище от шест седмици насам. След като Мей вече не е застрашена от собствената си Консервативна партия, инвеститорите вече изместват фокуса си обратно към споразумението какви ще са отношенията между Кралството и Блока след 29 март догодина. Документът продължава да няма достатъчно подкрепа от британските депутатите, за да бъде приет от парламента.

„Вотът потвърди, че Консервативната партия е разделена и че няма парламентарно мнозинство за Мей да прокара споразумението, освен ако не получи подкрепа от някои народните представители от опозиционната Лейбъристка партия”, коментира за американската телевизия Bloomberg валутният стратег от испанската банка BBVA Роберто Кобо Гарсия. „Поскъпването на паунда ще продължи, единствено ако бъде реализиран уреден Brexit или Обединеното кралство дори остане в ЕС”, добавя той.

След достигнатия днес връх обаче курсът на британската лира отново отчете известен спад, оставайки пак на по-високи от вчера, но по-умерени позиции спрямо долара и еврото. Към 13:50 ч. българско време поскъпването на британската валута спрямо американската е с 0.15%, а спрямо европейската – с 0.05%.

(Visited 20 times, 1 visits today)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.