Броим врабчетата на 27 април – вижте как

Броим врабчетата на 27 април - вижте как
Броим врабчетата на 27 април - вижте как

Снимка Пиксабей

Кампанията на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) „Ние броим врабчетата“ тази година ще се проведе на 27 април, събота.

Броенето ще ни помогне да установим числеността на тези градски птици, местата им за живот и кой вид врабчета преобладава у нас, казват от организацията в съобщение на своята интернет страница. Врабчетата намаляват за последните 10 години и са с 30% по-малко, посочват още от БДЗП.

Всеки може да се включи в преброяването на врабчетата, които забележи навън. Нужни са само 10 минути, отбелязват също от БДЗП. За целта се изисква регистрация, с която да бъде отбелязано мястото, където човек се намира, както и броя врабчета, които вижда. Преброяването ще се състои между 9:00 до 12:00 ч.

През октомври миналата година БДЗП представи данни от 19-годишно проучване на състоянието на широкоразпространените видове птици.

Оценката на специалистите бе, че през 2022 г. общият индекс на птиците намалява с 13%, а през 2023 г. – с 14%. Сред намаляващите видове са и домашното врабче и селската лястовица.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)