„Булгаргаз“ ще предложи на КЕВР поевтиняване на газа

„Булгаргаз“ планира да внесе предложение до Комисията за енергийни и водно регулиране (КЕВР) за поевтиняване на газа от февруари с най-малко 12-13%. Това съобщи изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов пред Нова телевизия в понеделник.

„Във вторник ще внесем заявление в КЕВР, в което ще прогнозираме намаление на цената на природния газ. Тази цена ще е с поне минус 12-13%“, каза Павлов.

11 януари е датата, на която по закон „Булгаргаз“ трябва да внесе в КЕВР ценовото си предложение за февруари. Преди седмица от дружеството казаха, че може да поискат цената на природния газ да падне с близо 32% от 1 февруари. Според съобщението на компанията това би се случило, ако тенденцията за поевтиняване се запази за седмица на международните пазари.

По думите на Павлов пред Нова телевизия „Булгаргаз“ прави всичко възможно, за да осигури на българския потребител възможно най-ниската цена на газа. „Нека обаче не забравяме, че тази суровина е вносна и цената й се образува по борсови цени. Следваме начина на ценообразуване, който е утвърден от КЕВР и няма как да фалшифицираме нещо“, каза Павлов.

Изпълнителният директор на „Булгаргаз“ отрече твърденията, че дружеството продава газ от хранилището в Чирен на Румъния. „Булгаргаз“ няма лиценз за търговия с Румъния, не може да изнасяме газ“, каза Павлов.

КЕВР взе решение за повишаване на цената на природния газ с 30% от 1 януари. Така тя стана 133,41 лв./MWh вместо досегашните 102,33 лв./MWh. Увеличението на цената беше разкритикувано от премиера Кирил Петков, който обвини регулатора, че не си върши работата и не защитава публичния интерес.

www.svobodnaevropa.bg, · Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036………. .

(Visited 1 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!