Българинът Теодор Ушев е отличен с ордена „Кавалер на изкуствата и културата“ на Франция

Българският аниматор, графичен дизайнер и артист Теодор Ушев е отличен с ордена „Кавалер на изкуствата и културата“ на Франция.

[ad id=“255238″]
Ето какво написа самият Ушев във Фейсбук.

„Днес получих Ордена “Кавалер на изкуствата и културата” на Министерство на културата на Република Франция. Номинацията е подписана от бившата министърка на културата Одри Азуле, преди да заеме поста на председател на UNESCO“.

„Не знам кой и кога ме е предложил за тази декорация (сигурно с връзки;) , но за мен е чест да получа отличие от Франция“, посочи Ушев.

„Предпочетох да получа ордена без церемонии и фанфари – защото вярвам, че артистите не бива да се мотаят по официални правителствени събития и да получават ордени и звания. Но все пак – благодаря! За сведение – коневръза пред НФБ се строи, така, че ще има къде да си връзвам коня“, пише той.

Филмът на живеещия в Канада български аниматор „Сляпата Вайша“ по разказ на Георги Господинов беше номиниран за „Оскар“ в категорията за късометражна анимация.

Теодор Ушев беше поканен да стане гласуващ член на Американската академия за киноизкуство и вече е част от журито, което определя кои ще са носителите на наградите „Оскар“.

Източник: offnews.bg


image0 (9K)