НАЙ-НОВИ:

Българите вземат болнични за сливане на дните по празниците

За последната година и половина сме взели 25 милиона дни болнични, сочат данните на НОИ. А до края на декември се очаква този брой да скочи още – от служители, които ще слеят празниците.

[ad id=“225664″]

„Не бива да се твърди, че повечето болнични са фалшиви. Голям процент от тях се взимат заради стреса и преуморяването или т.нар. „Burn out“. Ако съдебната система си върши работата у нас и ако лекарите получават достатъчно големи заплати, този проблем ще се реши. Трябва да се криминализира даването на фалшив болничен!“, отбеляза финансистът Мика Зайкова.

Пред Bulgaria ON AIR Григор Димитров от Българската стопанска камара изложи статистика, в която се наблюдава възходяща аритметична прогресия в пускането на болнични през годините.

Според неговите данни за 2009 г. българите сме използвали 15 млн. дни, а през 2016 г. – 25 млн. дни.

[ad id=“263680″]

-->

„Причините за този ръст са повишилата се заболеваемост в страната, все по-интензивните условия на труд и затрудненото административно обслужване на гражданите, при което често се налага да чакаме на опашка в някоя институция“, обясни той.

Димитров подчерта, че решението на проблема с фалшивите болнични се крие в по-големия контрол върху лекари и работодатели, санкции за нарушителите, олекотяване на административния апарат за гражданите и проумяването, че използвайки тези дни, ние изпомпваме ресурса за други важни фондове. ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Най-нови