България е сред страните в ЕС с най-малко висшисти

България е сред страните в ЕС с най-малко висшисти

Снимка: Pixabay.com

България е сред страните в Европейския съюз (ЕС) с най-нисък дял на висшистите в общото население, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

33,6% от българите на възраст между 25 и 34 години имат висше образование, показват данните на Евростат за 2021 г. Само Румъния, Италия и Унгария имат по-малък дял на висшистите от страната ни в ЕС.

Повече жени, отколкото мъже в България са завършили университет – 40,4% спрямо 26,8%.

На европейско ниво 41% от населението на възраст между 25 и 34 години е завършило висше образование.
И на ниво ЕС има явна полова разлика сред хората с университетска диплома – по-голям дял жени на възраст между 25 и 34 години са висшисти, отколкото мъже (47% за жените и 36% за мъжете).

Макар че делът на мъжете висшисти расте в последните десет години, темпът на почакване на броя им е по-бавен от този при жените. В резултат на това пропастта между половете леко се е разширила с времето.

Страните членки на ЕС си поставят цел да повишат дела на населението в ЕС на възраст между 25 и 34 години, което е завършило висше образование, до 45% към 2030 г.

Почти половината от страните членки на ЕС вече са изпълнили целта на съюза за 2030 г. по този индикатор – Люксембург, Ирландия, Кипър, Литва, Нидерландия, Белгия, Франция, Швеция, Дания, Испания, Словения, Португалия и Литва.

За сметка на това най-нисък е делът на висшистите в Румъния (23%), Италия (28%) и Унгария (33%).

По отношение на различията между възрастовите групи в степента на образование през 2021 г. разликата е явна – 37% от населението в ЕС на възраст между 25 и 54 години има висше образование спрямо 22% от хората на възраст между 55 и 74 години.

https://www.investor.bg/


image0 (9K)