България ще помогне за възстановяването на две сгради в Хърватия

Много сгради в Петриня са разрушени и негодни за живеене след земетресението

България ще подпомогне възстановяването на две емблематични сгради след земетресението в Хърватия, каза на брифинг в сряда министърът на външните работи Екатерина Захариева.

С решение на Министерски съвет правителството отпусна 100 хиляди евро помощ за Хърватия. „Взехме решение отпуснатите средства да отидат целево за две емблематични сгради, които са свързани с българската история. Първата е Горноградска гимназия. Там ще отпуснем 50 хиляди евро, за да подпомогнем нейното възстановяване“, каза Захариева. Втората сграда е на Хърватската академия на науките и изкуствата, за която са необходими общо 5 млн. евро.


Пациенти и медицински работници бяха евакуирани пред болница „Sveti Duh“ в Загреб.

Активизиран е и европейският механизъм за помощ. България има готовност да изпрати в засегнатите от земетресението в Хърватия райони специалисти, както и да окаже материална подкрепа, каза главен комисар Николай Николов, директор на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Хърватската страна е поискала от Европейския съюз палатки, одеяла, възглавници, радиатори, стоки от първа необходимост. „Ние предложихме и очакваме решението на нашите хърватски колеги дали ще приемат одеяла, походни легла, възглавници, спални комплекти, електрически радиатори“, каза Николов. Според него в момента, в който помощта бъде поискана, България ще я изпрати със самолет, както и с конвой от товарни камиони. „Отделно, 72 души от нашия модул, специализиран за спасение и реакция при земетресение в градска среда, е готов още от снощи да замине. В готовност са и екипи от инженери, които да помогнат за оценка на щетите, за оценка на сградите дали са безопасни. Това ще е ясно в близките два-три дни. Към момента от Хърватска казват, че това не е необходимо“, каза комисар Николай Николов.


Военни и спасителни екипи сред развалините в Петриня.

Земетресение с магнитуд 6.4 по Рихтер разтърси Хърватия във вторник. Вторичните трусове продължават и в сряда. До този момент жертвите са 7 души, сред които и дете на 12 години.

Източник: www.svobodnaevropa.bg Copyright (c) 2018. RFE/RL, Inc. Препубликувано със съгласието на Radio Free Europe/Radio Liberty, 1201 Connecticut Ave NW, Ste 400, Washington DC 20036.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

image0 (9K)