НАЙ-НОВИ:

Българи и румънци, въвлечени в престъпна схема за източване на социални помощи в Германия

В Германия е разкрита схема за източване на социални помощи, в която  българи и румънци са станали жертва на организирани престъпни структури,предаде „Дойче веле“.

Във вторник в Рурската област е била проведена мащабна акция срещу криминални структури от Югоизточна Европа, организирали злоупотреби със социални помощи в особено големи размери. В операцията са участвали представители на германското Бюро по труда, на митническите служби и на прокуратурата в Дуисбург, Гелзенкирхен и Дортмунд.

В трите града са били претърсени общо 13 сгради, обитавани от българи и румънци, както и 17 помещения на фиктивни работодатели.

Схемата е работила на следния принцип: организаторите са привличали чрез лъжи българи и румънци в Рурската област, където са им били издавани фиктивни трудови договори като наети на минимално работно време. Срещу завишени наеми източноевропейците са били настанявани в квартири в изключително лошо състояние и са били заставяни да подават молби за социални помощи.

По-голямата част от парите, изплащани от Бюрото по труда, са отивали в джоба на организаторите на схемата. От германските служби уточняват, че става дума за големи суми. За едно семейство с пет деца например помощите бързо може да набъбнат до 4500 евро на месец.

Томас Кучати, министър на правосъдието на провинция Северен Рейн-Вестфалия, е категоричен, че не бива да се слагат в общ кюп всички българи и румънци. Министърът подчертава, че повечето от близо 170-те хиляди граждани на България и Румъния, които живеят в тази германска провинция, са добре интегрирани. Според него само една малка част от тях участват в подобни схеми.

Изданието допълва, че германската полиция има кодово название за потенциални извършители на престъпления от Румъния и България – става дума за съкращението „рубу“, съставено от първите букви в имената на двете страни – „Rumänien“ и „Bulgarien“. Но тъй като в измамническите схеми от Бремерхафен и Рурската област българите и румънците са по-скоро жертви, отколкото извършители, съкращението „рубу“ едва ли е влязло в употреба.

Източник: offnews.bg ЗА ДА ПОДОБРИШ ИМУНИТЕТА СИ, ВИЖ ТУК!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Най-нови
Left Menu Icon