Българи и румънци ще пътуват без визи за Канада

Българите и румънците днес от  16 часа ще могат да пътуват без визи в Канада.

[ad id=“225664″]

Тези нови правила важат за кратки посещения до 6 месеца с цел туризъм или бизнес. Отпадането на визите обаче не засяга лицата, които искат да работят или учат в страната.

Българите, които пътуват със самолет до Канада, ще трябва да получат предварително одобрение чрез Електронната система за издаване на предварително разрешение за пътуване до страната /eTA/. Разрешението е валидно за срок от 5 години.

Тези, които вече имат издадена валидна виза за Канада, могат да продължат да пътуват с нея, без да е необходимо да кандидатстват за одобрение /eTA/. Също и тези, които вече имат издадено такова разрешение, могат да продължат да пътуват докато то изтече.

[ad id=“263680″]

Българските граждани, които влизат на територията на Канада през сухопътните или морските граници на страната, не се нуждаят от предварително одобрение през eTА.

Разрешеният престой при пътуване без виза може да бъде до 6 месеца и се определя от канадските гранични власти при влизане в страната.

Молби за еTA българските граждани могат да подават само на официалната електронна страница на правителството на Канада – Canada.ca/eTA .

Комисарят по въпросите на цифровата икономика и общество Мария Габриел определи решението за отпадането на визите като силен сигнал за българските и румънските граждани, и за външния свят, че Европа е обединена и непоколебима и че няма втора класа европейци.


image0 (9K)