Българската журналистка Алексения Димитрова получи награда „Пулицър“

Журналистката Алексения Димитрова участва в международно разследване за офшорните сметки на обществени личности, предаде Нова телевизия

Международният консорциум от 300 репортери, сред които и журналистът Алексения Димитрова от вестник „24 часа”, спечели наградата „Пулицър” за разследването „Панама пейпърс” за офшорните сметки на обществени личности, политици, бизнесмени.

Призът за международна журналистика беше присъден на „Ню йорк таймс” за статии, посветени на усилията на Владимир Путин за прокарване на руското влияние в чужбина.

Съдиите изтъкнаха, че вестникът е разкрил „техники, включващи убийства, онлайн тормоз и подхвърляне на уличаващи доказателства срещу опоненти”.

Дейвид Фарънтхолт от вестник „Вашингтон пост” беше удостоен с наградата за национален репортаж за журналистическото му разследване на благотворителната дейност на Тръмп. Според съдиите той е „създал модел за прозрачна журналистика с отразяването на политическата кампания и е поставил под съмнение цедростта на Тръмп към благотворителните организации”.

Фарънтхолт е журналистът, който стои зад може би най сензационната новина по време на предизборната кампания в САЩ. Той разкри, че Тръмп е бил заснет на видеозапис как прави неприлични коментари за жени и се хвали, че ги целува и опипва без тяхното позволение.

Пеги Нунан, дългогодишната републиканка и колумнистка н „Уолстрийт джърнъл”, спечели наградата за коментарна статия за серия от критични материали за Тръмп, написани по време на миналогодишната му кампания за Белия дом.

Консорциумът на разследващите журналисти от над 300 репортери от 6 континента получи наградата за дълбочинен репортаж за работата си по т.нар. „панамски документи”, които разкриха как политици, атлети и други известни личности използват данъчни убежища, за да избягват плащане на данъци.

Комисията на „Пулицър” е 19- членна, в нея участват бивши носители на наградата и други прочути журналисти и академици.


image0 (9K)