Българският посланик в РСМ остава отзован от Скопие, докога?

Българският посланик в РСМ остава отзован от Скопие, докога?

Българският посланик в Република Северна Македония Ангел Ангелов, който преди дни бе привикан на консултации в София (символичен акт, предприеман при влошаване на двустранните отношения – бел.ред.), ще остане у нас, докато Скопие не отбележи реален прогрес в борбата с актове на омраза като побоя на македонския гражданин с българско самосъзнание Християн Пендиков. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Николай Милков, който бе изслушан на засекретено заседание на ресорната външна комисия в парламента.

„Докато видим признаци на някаква промяна. Иначе ще остане, докато е необходимо. Това ще е знак, че не може да продължава по този начин. Би трябвало да има някакви позитивни стъпки от практически характер. Декларации имаме много, но искаме да видим наказания на хора, които са извършили престъпления от омраза, искаме да видим реални действия“, заяви той.

Фактът, че Пендиков продължава да получава непрекъснато заплахи по интернет, говори за пълна безнаказаност, смята Милков. Пример за подобна безнаказаност била и условната присъда на запалилия преди месеци културния ни център в Битоля македонски певец Ламбе Алабаковски, предаде БГНЕС.

Не стои на дневен ред налагане на вето на Скопие.

„По въпроса за ветото искам да кажа, че всъщност такова не е имало, това беше процес на договаряне. (…) Така че ветото не бих казал, че е било факт. А за в бъдеще това също не се налага да се прави непременно, защото има ясно разписан механизъм кой какво трябва да прави. И ако РСМ иска да продължи по европейския си път, трябва да изпълни ангажиментите си по т.нар. европейско споразумение (френското предлжение, бел.ред.). Така че България не би трябвало да прави каквото и да било, а просто да следи за изпълнение на ангажиментите, които самата Република Северна Македония е приела“, заяви той.

Страната ни, макар и вето да не се обсъжда, ще бъде твърда в исканията си в рамките на международните организации, където членуваме заедно с РСМ. Ще бъдат преразгледани и „редица компоненти и елементи“ от двустранното сътрудничество. „Примерно за мен е нонсенс да се обсъжда въпросът за екопътека в планина Беласица, докато Пендиков лежи в болница“, отсече министърът.

Още по темата

25 яну 2023 11:51

63

24 яну 2023 08:30

67

24 яну 2023 08:00

199

Българската страна няма официална информация на кои български граждани ще бъде забранен достъпът до македонска територия на 4 февруари, когато ще се отбележи годишнината от рождението на Гоце Делчев, за което съобщи президентът на РСМ Стево Пендаровски. Ако българи не бъдат допуснати, ще има остра реакция от София, увери Милков.

По думите на дипломат номер едно Скопие може и десетилетия напред да не изпълнява ангажиментите си, но това значи, че ще стои в патова ситуация относно евроинтеграцията си.

Недопустимо е докато македонският външен министър окачествява нападението над Пендиков като престъпление, предизвикано от омраза, прокуратурата в Охрид да образува дело по същото обвинение, а в същото време заместник-министърът на местното управление да заявява, че Християн бил нападнат, защото имало сблъсък между наркодилъри, каза на свой ред посланикът ни в Скопие Ангел Ангелов. „Това не може да бъде така, това разнопорядково говорене на институционално ниво.“

Пендиков напуснал безпрепятствено РСМ след граничен контрол, като не е бил обявен за издирване по каквито и да е обвинения, а преди месеци подал молба за българско гражданство, за което подал и чисто свидетелство за съдимост, влезе в конкретика защо са нонсенс твърденията за криминални деяния на българина Ангелов.

https://www.dnes.bg/


image0 (9K)