Бързата работа ще е нова доза срам за Федералния резерв на САЩ

Бързата работа ще е нова доза срам за Федералния резерв на САЩ

Снимка: Ting Shen/Bloomberg

image0 (9K)

Бързата работа ще е нова доза срам за Федералния резерв на САЩ.

В последната над половин година централната банка на страната, заедно с други големи регулатори, бе обект на критики заради липсата ѝ на реакция към рекордната инфлация, която още през първия месец на годината вече беше над три пъти над целевото равнище на банката от 2%.

 

 

 

Към края на юли годишната инфлация в САЩ е 9,1%. За разлика от началото на годината обаче, когато кумулативната стойност на лихвените повишения бе нула пункта, от март насам Фед е одобрил вече 225 базисни пункта (б.п.) на парично затягане, последните 75 б.п. от които бяха приети в края на юли.

Предстои следващата седмица да бъдат публикувани нови данни за инфлацията в Щатите, като очакванията са те да покажат забавяне в темпа на растеж. Икономисти и анализатори обаче предупреждават, че Фед не трябва да се възгордява и че бързата работа, която централната банка може да помисли, че е свършила, може да доведе до нова доза срам и критики, тъй като все още не е приключила.

Лорънс Самърс, бивш финансов министър на САЩ, смята, че новите данни ще накарат Фед да си помисли, че всичко е точно, когато реално има нужда от още действия, пише Bloomberg.

„Опасявам се, че ще видим някои добри новини за инфлацията“, каза Самърс. Заедно с някои признаци на икономическо забавяне, опасността се крие в това, че данните „ще накарат Фед да си помисли, че нещата са под контрол“.

Щатската икономика обаче продължава да е в „презагрято“ състояние, което се доказа и от данните за пазара на труда и заплатите, публикувани в петък (5 август).

Те показаха, че новооткритите работни места извън селскостопанския сектор са нараснали с 528 хил. през юли, а безработицата е спаднала до 3,5%. За сравнение – прогнозите на Dow Jones бяха за резултати от съоветно 258 хил. и 3,6%.

Още по темата

„Всичко в тези цифри ми говори за прекомерно загряване, което все още не е под контрол и не е на път да бъде под контрол“, предупреди Самърс.

Той подчерта че Пол Кругман, носител на Нобелова награда за икономика, също е предупредил, че все още не е време Фед да промени посоката на курса си – нещо, което инвеститорите вече очакват.

По-рано Кругман написа в  New York Times, че „предстоящите добри новини за краткосрочната инфалция не са доказателство, че стратегията вече е проработила и съответно не оправдава промяна към по-лесни пари“.

https://www.investor.bg/….

(Visited 31 times, 1 visits today)

error

Харесва ви статията? Споделете,моля!