Б

Личностите на Стара Загора в „Кой кой е“ са подредени по азбучен ред, а не по време или значимост. Целта е създаването на местна „Уйкипедия“, която всички заедно да попълваме, запазвайки старозагорци завинаги живи.

А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О

 

П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ь Ю Я

 

belcho stanev_resizedБелчо Малчев Станев

Роден на 9 май 1943 г. в Разград, в семейството на Малчо и Къна Станеви. Има сестра Маринка. Завършва основно образование в града, Дър­жавно хореографско училище в София (1963) и АМТИ, специалност български народни танци, в Пловдив. Хореограф е на АНПТ „Зорница” в Стара Загора и завеждащ художествената само­дейност в читалището (1965 – 1967). Съвместно с художествени ръководители организира концертни изяви на ансамбъла в града, страната и чужбина. Дейността му е високо оценена от читалищното настоятелство с „Благодарност” и вписване в тру­довата му книжка. Има съпруга Мария и синове – Юлиян и Ка­лин.

*Белчо Станев е старши хореограф и директор на ансамбъл „Варна” инициатор е за учредяване и ежегодно провеждане на Международния фолклорен фестивал във Варна. Работи като учител по български народни танци в Германия, Швейцария и Австрия. С тази цел е посещавал Норвегия, Австралия и Нова Зеландия. Организира танцови празници всяка година, в чест на Великден в Obersteinbach (CHF), а през есента – в Obing (Wasserburg). Създател е на Център за народни танци „Белчо Станев” край Варна. Като инструктор по танци в Центъра пред­лага широкообхватна методична програма от обикновени до много сложни танцови комбинации от всички региони на стра­ната. По негова инициатива е организирано сдружение и ан­самбъл „Лазарка” в Мюнхен, Германия (1991). От 2009 година се провежда фестивал на танцовото изкуство. През 2013 година, при откриването на фестивала и по повод 70-годишния му юби­лей, той е награден с паметен медал „Св.Паисий Хилендарски” на Държавна агенция за българите в чужбина.


 

Биньо ЧИФУДОВ; 26.10.1949 г., Стара Загора; висше образование; постижения: Първо място на Европейската купа по борба, два пъти Балкански шампион, съдия международна категория.

Хоби: красивите неща от живота

Девиз: Пълен професионализъм във всичко с каквото се захванеш.


Благо Йорданов СТОЕВ; 19.06.1954 г., Първомай; архитект; висше образование ВИАС София. Автор е на застроителния план на Нова Загора и на квартали в Стара Загора. Работил е в Проектантска организация Стара Загора.


Богдана ПОПОВА; 31.05.1936 г., Стара Загора; завършила е хорово дирижиране в Музикалната академия. От 1964 г. е диригент на хора на Старозагорската опера. Носителка на многобройни награди, между които „Сребърна лира“ на Съюза на музикалните дейци, голямата награда „Златен дракон“ на международния конкурс в Ланголен, Англия.


Богдана Стефанова Димитрова; 14.05.1939 г., Стара Загора; лекар; висше образование, хуманна медицина; член на Съюза на научните работници. Общински съветник, председател на Общинския съвет на община Стара Загора, мандат 1995-1999 г.


bogdana nishanova_resizedБогдана Стойкова Нишанова

Участва в концертните програми на ансамбъла в града, региона и в страната. Солистка е в танците „Тракийски”, „Пролетни игри” и „Жеравненски”.

Работи по професията си.


Богомил Андреев СИМОВ; 05.12.1955 г., Перник; агроном-консултант; висше образование ВСИ Пловдив

Хоби: градинарство и тенис на корт

Девиз: „Никой не е по-голям от хляба“ и „Ако ще падаш, падни прав“.


bogomil nikolov_resizedБогомил Гергов Николов

Роден на 22 март 1969 г. в София в семейството на Герго е Виолета Конови. Завършва III ОУ „П.Хилендарски” в сто­лицата, ПГ „Найден Геров” в Лом а след това и ВИЗВМ – специалност зооинженерство в Стара Загора.

Работи по специалността , а след това в КТ „Близоо”.

Танцьор е в АНПТ Зорница от 1989 до 1991 г„ и участва в концертните изяви на ансамбъла в града и страната.


Божана Динева КИРЧЕВА; 22. 09. 1961 г., Стара Загора; програмен продуцент; полувисше образование; постижения в спортна дейност, лека атлетика

Девиз: Когато се съмняваш, говори истината, колкото и жестоко да е.


Божидар Петков БОНЕВ; 21. 11. 1949 г., диригент; завършил е Музикална Академия – София, оркестрово дирижиране. През 1974 г. специализира в „Кинджана“ Сиена, Италия.


Бойко Иванов ИВАНОВ; 08.03.1959 г. Стара Загора; машинен инженер; висше образование; съсобственик на една от малкото на брой фирми в България за производство на пивоварни дрожди „Булдрайхим“ ООД.


Бойчо Лазаров БИВОЛАРСКИ; 18.12.1954 г.; ветеринарен лекар; висше образование; научна област: физиология на млечната жлеза при преживни животни; адаптация към машинно доене и неспецифична устойчивост на организма. Електрокардиографски и електродермографски изследвания, свързани с адаптацията към машинно доене на първотелки, с цел повишаване на млечната продуктивност. Доказан икономически ефект от прилагане на пневмомасаж на млечната жлеза на юници през втората половина на бременността; завършил редовна аспирантура в МБА гр. Москва. Специализирал в университета в гр. Гент, Белгия. Съавтор на учебници и учебни помагала по ветеринарна физиология.


Бона Димитрова КАРАДЖОВА; 24.10.1948 г., с. Скалица, Ямболско; икономист; висше образование;

Хоби: шие гоблени.

Девиз: За мен „няма“ и „не може“ не съществуват.


Бонка Иванова РАДКОВА; 06.04.1941 г., с. Бр. Даскалови; учителка; полувисше образование; постижения: Фолклорен фамилен театър „Малка Верея“, с международни награди

Хоби: плетки на една кука

Девиз: С труд всичко се постига, даже и на Луната се отива.


Борис Христов ИВАНОВ; 03. 10. 1932 г., с. Креслевци, Габровско; счетоводител; средно- икономическо образование; постижения: 14. 09. 02 г. покорява връх в Турция 4000 м;

Хоби: туризъм.


Борислав Николов ПОПОВ; 09.04.1958 г., Стара Загора; лекар; висше образование – Медицински институт в Пловдив; бил е завеждащ Медицинска генетика във Висшия медицински институт в Стара Загора


Борислав Николов ТОДОРОВ; 27.11.1950 г., Добрич; ветеринарен лекар; завършил е ветеринарна медицина във ВВМИ „Проф. Д-р Г. Павлов“ – София през 1965 г. Бил е асистент, доцент, а от 1988 г. – професор. Автор е на множество публикации в областта на радиоекологията, радиационните технологии, на учебници и ръководства. Член на Европейската асоциация за нови методи в селското стопанство, член на Съюза на учените в България.. Ръководител на национални и международни проекти в областта на приложението на атомната енергия за мирни цели. Доктор на ветеринарномедицинските науки.

Хоби: да отглежда декоративни растения.


Борислав Марков ВАСИЛЕВ; 04. 04. 1940 г.; инженер; висше образование


Борислава Недялкова Димова; 14.02.1971 г., Стара Загора; химик; висше образование


borislava spasovaБорислава Христова Спасова

Родена на 1 февруари 1988 г. в Стара Загора, в семейст­вото на Христо и Катя Спасови. Има сестра Теодора. Завършва СОУ „Ив.Вазов” и ПГБХТ „Д.Менделеев” в града. Танцьорка е в АНПТ „Зорница” (от 2005). Учас­тва с ансамбъла в концерти в Стара Загора и страната и в турнета до Гърция и Турция. Има съпруг Васил.


Боряна Петрова Гъркова; 10.10.1968 г., гр. Искър, инженер-химик; висше образование, учител


Ботьо Матев БОТЕВ; 07. 05. 1954 г., Стара Загора; художник; висше образование специалност живопис. Има десетки самостоятелни изложби. Носител е на наградата Стара Загора за живопис през 1984 г. Член на Съюза на българските художници.


Ботьо Николов БУКОВ, 07. 1948 г., гр. Твърдица; поет, преводач, журналист, преподавател; завършил испанска филология; постижения: носител на литературните награди „Пеньо Пенев“ и „Стара Загора“, редактирал и издал поредица от стихосбирки за възрастни и деца, откривател на млади таланти.


Боян Георгиев ГЕОРГИЕВ; 10.11.1962 г., Нова Загора; фотограф; средно-специално образование


Боян Станков СТАНКОВ; 17.11.1960 г., Стара Загора; средно-специално образование; бил е президент на ФК „Берое“.

Хоби: екскурзии, лов

Девиз: помагай на хората, защото не се знае кота могат те да ти помогнат.


Бояна Пенчева БОЕВА, 20.07.1943 г., Стара Загора; преподавател; висше образование – НСА.


 

Бранимира Христова ЛЕКОВА-ДИМИТРОВА; 08.01.1952 г., Симеоноград; френска филология; втора специалност английски език; висше образование

Хоби: кино, художествена литература, чужди езици, джогинг, природосъобразен живот

Девиз: По-добре късно, отколкото никога.


Bratia Mihail I Georgi Zhekovi_resizedБРАТЯ МИХАИЛ И ГЕОРГИ ЖЕКОВИ

1846-1875 1852-1875

Родени в Стара Загора. Дейци на Старозагорския революционен комитет. Участници в Старозагорското въстание (1875). Загиват в неравен бой с турска потеря в една изоставена плевня край с. Елхово, Старозагорско.