Валентина Терешкова на 85. Дълго пазената тайна на първата жена космонавт

На днешния ден, 6 март, първата жена космонавт Валентина Терешкова навършва 85 години.

Валентина Терешкова отраства в семейство с три деца. Едва тригодишна е, когато баща й загива във Финландската война.

След като завършва седми клас Валентина е принудена да работи – първо в завод за гуми, след това – в текстилна фабрика. Но непобедимият стремеж към небето отвежда младото момиче в аероклуба на Ярославл, където се обучава за парашутистка.

През 1963 г. печели неофициален конкурс за първия набор космонавти и полита там, където преди нея са стигали само плъхове, кучета и мъже – в Космоса. Терешкова прекарва в орбита почти три дни и се завръща на Земята с титлата „Мис Вселена“, дадена й от британският вестник Daily Express.

През февруари 1962 г. Терешкова е избрана да се присъедини към космонавтите след конкуренция с повече от 400 други кандидати. Тя е една от петте жени, които са преминали през обучението за космонавти. А то включва изпитания в безтегловност, центрофуга, любимите за Валя 120 парашутни скокове…

Полетът на Терешкова не минава гладко. Много години след него обаче първата жена космонавт разкриве тайната, за която до онзи момент се пази пълно мълчание – от уважение към главния конструктор Корольов.

Оказва се, че има грешка в програмата и орбитата на космическия кораб не намалява, а се увеличава. Налага се Терешкова да рискува да потъне в дълбокия Космос. Младата жена успява да запази самообладание – ръчно, с указания от Центъра за управление на мисията, препрограмира апаратурата и благополучно се завръща на Земята.

На името на Валентина Терешкова е наречен кратер на Луната, а малка планета под номер 1671 носи името „Чайка“ – нейната позивна по време на полета.

През 2000 г. Международната асоциация „Жени на годината“ й присъжда титлата „Жена на века“ – „за ненадминати постижения в равноправието на половете“.


image0 (9K)