Валентин Златев: ВЕЦ Бебреш носи 150 000-200 000 лева за семейството ми. Не сме източвали язовира

„Още през 2016 г. кметът на Ботевград Иван Гавалюбов твърдеше, че тръба свързва ВЕЦ Бебреш с язовира, тогава се уверихте, че такава тръба няма. Сега премиерът назначи комисия на 30 декември м.г., която установи, че такава тръба няма и вецът не работи с изключение на времето за профилактика.“

Това каза пред бТВ бизнесменът Валентин Златев. Вецът е построен със законни средства от 2014 г., с него се занимава баща ми. „ВЕЦ Бебреш носи 150 000- 200 000 лв. за семейството ми, това не е от такова значение. Ако не беше уважението към баща ми, щях да пратя един булдозер да го срине, щом като стана най-популярния вец в България“, изтъкна още Златев.

„Фактът, че от юни до август не е настъпила криза с водата на Ботевград, означава, че тези 800 000 кубика за профилактиката не са били от значение. Смешно е да се твърди, че язовирът може да бъде източен за 14 дни“, заяви още той.

„Причините за сигнала на кмета са, че той иска народната любов, като бори богатите и успелите, и освен това при него има конфликт на интереси през 2015 г.“, подчерта Златев.

„Ботевград е лицензиран да добива питейна вода от 28 водоизточника, но яз. Бебреш не е сред тях“, посочи Златев. По думите му тези 28 източниха обаче сега не работят. „Кой кога ги е унищожил и кой кога е подписал документа единственият източник на питейна вода да е яз. Бебреш. „Басейнова дирекция“ – Плевен е сигнализирала прокуратурата за последно през декември 2019 г., че водата от този язовир не е пречистена“, коментира още Валентин Златев.

„От населението ВиК събира пари за 9 млн. кубика вода, а плаща на държавата само 2,5 млн. куб. м вода, останалите пари са присвоени“, твърди още Златев.

Специализираната прокуратура започва проверка на ВЕЦ Бебреш.

„Политиците не бива да са бизнесмени и бизнесмените не бива да са политици, каза Златев. Той отрече да има приятелски отношения с Бойко Борисов и не уточни кога за последно е играл карти в премиера. Категорично не съм съгласен да ме наричат олигарх, аз работя в голяма структура, нямам медии, каза той. Занимавам се идствено скато председател на надзорния съвет на Лукойл, останалия бизнес се ръководи от баща ми, който е на 83 г. Правец не е частен град“, каза Валентин Златев. Той имал много приятели, сред тях и политици.

„АЕЦ Белене приключи, сега се готви нов проект, който ще започне на нова основа. Престъпление е атомните реактори да бездействат. Ще имаме сериозни проблеми с тока – спряхме тецовете, ще спрем и вецовете. ВЕЦ Бебреш носи 150 000- 200 000 лв. за семейството ми, това не е от такова значение. Ако не беше уважението към баща ми, щях да пратя един булдозер да го срине, щом като стана най-популярния ВЕЦ в България“, каза Златев.


image0 (9K)