Вежди Рашидов заминава спешно за Париж заради скандала с изложбата

Български православни икони от периода на XVI – XVIII в. ще бъдат изложени в Лувъра в отдела за ислямско изкуство през лятото на 2020 г. Това ще бъде третата българска изложба в Париж.

Мястото на експозицията обаче предизвика скандал, след като от БАН реагираха остро с мотива, че така отново се появявало “западноевропейско отношение към нас като част от европейска Турция”. Заради това Вежди Рашидов, председател на комисията по култура в парламента, спешно ще замине за Париж за среща с президента на Лувъра. Двамата вече са се чули по телефона, съобщи Дарик радио.

Темата на изложбата е “Изкуство и култури в България” (XVI – XVIII в). Заради мястото ѝ обаче доц. д-р Емануел Мутафов, директор на Института за изследване на изкуствата при БАН и специалист по средновековно и възрожденско изкуство, публикува позиция, в която пише: “До иконите ще се излагат ятагани, чердженца за намаз, ибрици и корани, за да се докаже колко мирен, та дори и взаимопроникващ на художествено ниво е бил животът на културите из тези османски територии през XVI – XVIII в.”

Несериозно е, че ще бъдем представени като европейска Турция в изложбата в Лувъра, каза министърът на културата Боил Банов пред журналисти в парламента вчера. По думите му тя ще бъде в ислямския отдел на Лувъра, защото такива са исканията на музея. “Ние хубаво се интересуваме какво да му дадем, но той се интересува от някакви периоди.”

“Аз не съм ксенофоб. На този въпрос (дали се притеснява, че изложбата ще е в ислямския отдел – бел. ред.) даже не искам с подсмихване да отговоря, защото ще бъде несериозно. Надявам се, че всички ние не сме ксенофоби, това е част от нашата история. Като говорим за XVI-XVIII век, ще има много неща, свързани с исляма, ще има и много неща, несвързани с исляма. Това е нашата история, това са ценности, които се пазят в нашите библиотеки и музеи, в православната църква и т.н.”, каза още Банов.

Изложбата е договорена още през 2016 г. от тогавашния министър на културата Вежди Рашидов. “Аз съм договарял българското Средновековие. От XV в. започват да се строят всички църкви и духовни храмове, постепенно започват да се развиват и дърворезбата, и най-старите иконописни школи – Тревненската, Самоковската на Захари Зограф. Двете култури – християнската и ислямската, биха могли да се представят паралелно, но българинът е чувствителен на тази тема. Затова изпълнителната власт трябва да обясни какво и как ще се показва, тъй като това се договаря от нея. Моята работа приключи с новите 5 години споразумение с Лувъра”, обясни пред “24 часа” Рашидов.

Faktor.bg


image0 (9K)